AVR helpt met verwerking corona-afval uit ziekenhuizen

Door de gehele coronasituatie is de hoeveelheid ziekenhuisafval in Nederland aanzienlijk toegenomen. AVR pakt haar maatschappelijke rol op om het droge corona-afval uit ziekenhuizen te verwerken.

Terug

Ondanks voorzichtige, positieve geluiden zijn we met z’n allen nog volop in de greep van het coronavirus. Samen doen we er alles aan om besmetting te voorkomen en de situatie onder controle te krijgen. In de ziekenhuizen wordt met bewonderenswaardige en tomeloze inzet de beste zorg gegeven aan het aantal patiënten dat met corona besmet is. Het spreekt voor zich dat hierdoor de hoeveelheid ziekenhuisafval in Nederland aanzienlijk is toegenomen. AVR zorgt voor de verwerking van het droge corona-afval afkomstig uit de ziekenhuizen.

Om welk soort afval gaat het precies?

Er wordt onderscheid gemaakt in specifiek ziekenhuisafval dat bijvoorbeeld vanwege infectiegevaar een groot risico vormt en regulier, droog ziekenhuisafval dat bij verzorging en behandeling van patiënten vrijkomt. Hierbij moet je denken aan schorten van dokters en verplegers, mondkapjes, niet besmeurde handschoenen, maskers, mutsen, verpakkingsmaterialen en verzorgingsmaterialen. Dit reguliere, droge afval wordt verwerkt bij AVR.

Veilige en efficiënte verwerking

Als expert in de verwerking van brandbaar restafval en als onderdeel van vitale beroepen neemt AVR haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en helpt mee om te voorkomen dat ziekenhuizen de zorg niet meer kunnen verlenen in deze crisistijd doordat afvoer van het reguliere, droge ziekenhuisafval stagneert. AVR heeft diverse, uitgebreide onderzoeken uitgevoerd en in overleg met de ziekenhuizen, de medisch afvalverwerker ZAVIN, het RIVM, de inspectie leefomgeving en transport (IL&T) en de inzamelaars een nauwgezet protocol gemaakt dat voorziet in een veilige en efficiënte route van ontstaan tot en met verwerking. Veiligheid van onze medewerkers staat bij AVR hoog in het vaandel en daarom zijn de benodigde veiligheidsmaatregelen getroffen om dit afval veilig en zorgvuldig te verwerken. Er is bijvoorbeeld geen direct fysiek contact met de afvalstroom en alle maatregelen zijn goed afgestemd met de hiervoor opgesomde instellingen, vervoerders en bedrijven, waardoor dit werk niet tot extra risico’s leidt voor onze medewerkers.

Meer berichten

Trots op ons werk, trots op onze afvalhelden!

De Week van de Afvalhelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Van 7 tot en met 13 maart 2022 worden de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in inzameling, groenbeheer, reiniging en verwerking in het zonnetje gezet.

De onmisbare schakel binnen AVR Duiven

AVR staat nooit stil. Met twee locaties en ruim vijfhonderd medewerkers zorgen we ervoor dat onze verbrandings ovens 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien. De afdeling Facilitaire Dienst is hierbij een onmisbare schakel in het proces. De afdeling draait om het zo goed mogelijk organiseren en uitvoeren van diensten die ondersteunend zijn aan de kern-taken van onze organisatie. Sinds 1 april 2022 vormen Henk, Arno, Herbert, Willem, Ben en Jappie de Facilitaire Dienst in Duiven.

Een dag in het leven van Ed van Gelder

We lopen een dagje mee met een AVR-medewerker Ed van Gelder en welke werkzaamheden er zoal voorbij komen. Wat gebeurt er tussen 5.15 uur als zijn wekker afgaat en 17.45 uur als hij het AVR-terrein in Rozenburg verlaat? Je leest het hieronder!

Bijzondere samenwerking AVR, Petje af en WasteCraft

Op donderdag 27 oktober starten wij een bijzondere samenwerking. AVR, Petje af en WasteCraft slaan de handen ineen om van waardevolle grondstoffen uit het nagescheiden afval van veel gemeenten, origineel design te maken. Door bij dit project stichting Petje af te betrekken helpen we kinderen bewust te maken van de problematiek en de kansen in de circulaire economie. Waar anders kunnen wij deze samenwerking beter laten starten dan op de Dutch Design Week in Eindhoven?

De ‘chemische’ politie van AVR

Dag in dag uit ontvangt AVR afval. Niet alles mag zomaar verwerkt worden, er kunnen gevaarlijke stoffen tussen zitten die schadelijk zijn voor het milieu of de installaties aantasten. Het laboratorium in Rozenburg voert daarom chemische analyses uit op binnenkomende vrachten met onder andere afvalwater en op gezuiverd afvalwater uit onze processen. En houdt zich daarnaast bezig met verbetertrajecten, zoals het testen van nieuwe analyseapparatuur en de invoering van LEAN en 5S. Hoofd Laboratorium Marco van Nimwegen geeft een kijkje in het lab.