WasteBasedBricks van StoneCycling

Een nieuwe ontvangstruimte! Heb je de balie al gezien? Achter deze bakstenen zit een mooi verhaal dat we graag met je delen. Ze zijn gemaakt door StoneCycling en dragen hun (bak)steentje bij aan een schonere wereld.

Terug

Bakstenen van StoneCycling

In Europa is maar liefst een derde van het afval afkomstig uit de bouw. Tegelijk graven we tonnen natuurlijke materialen op om nieuwe gebouwen mee te bouwen. Ruwe materialen worden zo steeds schaarser. Daar wilden Tom van Soest en Ward Massa iets mee. En dat deden ze ook. De vrienden richten zich op een nieuwe generatie bouwmaterialen, gemaakt van afval. Binnen een jaar werd de eerste voorgevel gebouwd van de WasteBasedBricks van Stonecycling.

StoneCycling maakt dus duurzame bouwmaterialen van afval. Gebruikt over de hele wereld. Ze zijn sinds hun start in 2013 al opgemerkt door veel grote namen zoals The Guardian toen een stel een gevel met de stenen van StoneCycling stenen bouwde en het Parool toen ze stenen maakten van oude wc-potten. En ook in Amerika en Japan zijn ze opgevallen. Ze onderzoeken meerdere afvalstromen en hoe ze daar weer nieuwe bouwstenen van kunnen maken. En drie keer raden wie ook nog wat afval over heeft voor dit soort innovaties. Juist, AVR.

StoneCycle levert de speciale bakstenen voor in deze ruimte. WasteBasedBricks heten ze. En die worden het centerpiece in het nieuwe interieur.

Het geheime recept

Het precieze recept van de stenen is geheim, maar de ingrediënten zijn wel bekend. Zo gebruiken de mannen afval zoals beton, glas, tegeltjes, producten uit de industrie en afgewezen klei uit de traditionele steenfabrieken. Mind you: allemaal afkomstig uit Nederland.
De afvalstoffen worden geanalyseerd. Er wordt dan gekeken of ze niet gevaarlijk zijn en hoe het afval gemengd kan worden. Tom en Ward zien de baksteen als basis bouwmateriaal. Daarom is dit hun eerste product geworden. Proberen, proberen, proberen. Na een half jaar testen en mislukkingen kwam er een stevige baksteen uit de oven. Inmiddels is er een volledige lijn ontwikkeld met verschillende kleuren en texturen. Duurzaam én mooi.

StoneCycling, Mineralz en AVR

Samen met Mineralz zijn we een onderzoek gestart om te ontdekken of StoneCycling ook aan de slag kon met overblijfselen van het restafval bij AVR. De bakstenen die de bodemassen van AVR gebruiken zijn nog in volle ontwikkeling. Door veelbelovende resultaten is de eerste batch nu geproduceerd. De eerste 3500 stenen zijn gelijk (terug) naar AVR gegaan voor deze ontvangstruimte. Deze bakstenen bestaan uiteindelijk voor 35 procent uit onze restproducten. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van StoneCycling? Volg ze dan bijvoorbeeld op Instagram.

Samenwerkingen

AVR heeft een 100% waste based ontvangstruimte gebouwd. De WasteBasedBricks zijn het centerpiece in het nieuwe interieur. De hele balie bestaat uit deze stenen, net als de muren rondom het presentatiegedeelte én de entree. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen.

We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom heeft Fokkema & Partners Gielissen en Architectuur Maken deze taak op zich genomen. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots! Naast StoneCycling zijn er nog veel meer toffe initiatieven te vinden in deze ruimte. De gehele ruimte van AVR is gemaakt van gerecyclede materialen. Van tapijt tot statafel. Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen.

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.