Pilot met grondstof uit CO₂ en vliegas bij AVR

AVR gaat samen met het Britse bedrijf Carbon8 een pilot uitvoeren waarbij afgevangen CO₂ met vliegas wordt gecombineerd tot een grondstof voor de bouw.

Terug

29 oktober, 2020

De pilot wordt uitgevoerd bij de AEC van AVR in Duiven, zo meldt Carbon8. Het is voor het bedrijf de eerste pilot met CO₂-afvang bij een AEC. Met de pilot wil Carbon8 demonstreren hoe haar systeem, de CO₂ntainer, vliegas uit een AEC kan combineren met afgevangen CO₂, om zo een materiaal te produceren voor gebruik in de bouwsector.

Bij de installatie in Duiven wordt sinds een jaar CO₂ afgevangen, dat vervolgens wordt geleverd aan de glastuinbouw. Daarmee wordt circa 15 procent van de CO₂-uitstoot afgevangen. Voor de rest van de CO₂-uitstoot worden andere oplossingen ontwikkeld, waar de proef met Carbon8 dus onderdeel van is. Naar verwachting zal de pilot zo’n 100 ton van het bouwmateriaal produceren, met de mogelijkheid in de toekomst meer CO₂ van de installatie te gebruiken. Gezien het niveau van de rookgasuitstoot van AEC’s en de hoge kosten van het storten van as ziet het bedrijf aanzienlijke zakelijke kansen voor haar techniek, in Europa en wereldwijd.

AVR Duiven start samen met het Britse bedrijf Carbon8 een pilot waarbij afgevangen CO₂ met vliegas wordt gecombineerd tot een nieuwe grondstof voor de bouw, een soort grind.

Paula Carey, mede-oprichter en technisch directeur van Carbon8 Systems: “In nauwe samenwerking met AVR, op basis van onze ervaring met de cementindustrie en na positieve resultaten van laboratoriumtests, streven we naar een tweefasenstrategie voor het inzetten van onze technologie in de wereldwijde afvalenergiesector: eerst een proefproject uitvoeren en dan, indien succesvol, in commerciële exploitatie nemen. Idealiter doen we dit bij Duiven of elders binnen de activiteiten van AVR in Nederland.”

Michiel Timmerije, directeur Energie & Residuen bij AVR: “We zijn geïnteresseerd in de ecologische en commerciële mogelijkheden van de technologie van Carbon8 Systems. AVR zet zich voor 100 procent in voor het gebruik van oplossingen die optimaal gebruik maken van onze CO₂-emissies en de as die onze fabrieken produceren.”

Nieuwsberichten

FNV en WENB starten petitie tegen importheffing

Vakbond FNV is samen met werkgeversorganisatie WENB een petitie gestart voor het terugdraaien van de importheffing op buitenlands afval. FNV stelt dat de importheffing honderden banen kost en leidt tot meer CO2-uitstoot. In de petitie roept de vakbond dan ook de importheffing per 1 januari 2022 weer af te schaffen. Verder zou het kabinet een alternatief plan voor CO2-reductie in de afvalsector moeten omarmen. De petitie hoopt de vakbond op 25 mei aanstaande aan te bieden in de Tweede Kamer.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

De knop is bijna om in Den Haag als het om meer CO₂-reductie gaat

Jaarlijks importeren wij, Afvalvergroeners, aanzienlijke hoeveelheden afval uit het buitenland. Dat afval levert ons de brandstof om – samen met ons binnen-landse afval – net zoveel duurzame energie te produceren als alle 12 miljoen Nederlandse zonnepanelen bij elkaar.