Minder verslakking door inzet infraroodcamera’s

Zoals je in het artikel over het overschot aan gerecycled plastic kunt lezen, zit er momenteel veel meer plastic in bedrijfsrestafval. De hogere calorische waarde van plastic heeft gevolgen voor de temperatuur binnen onze installatie. De ovens zijn heel precies afgesteld op afval dat gelijkmatig brandt. Heb je ineens een batch met veel plastic, dan wordt de oven veel te heet. Oftewel: de thermische waarde verschilt dan te veel per keer. Daardoor is het verslakkingsprobleem in onze ovens toegenomen. Maar bij AVR blijven we nooit hangen in het signaleren van een probleem, we zoeken altijd gelijk naar oplossingen!

Terug

Aan die oplossing wordt momenteel hard gewerkt door een multidisciplinair team uit Rozenburg, met collega’s van de afdelingen Inkoop, Productie, Logistiek en Plant Performance. Eén van de oplossingsrichtingen is het controleren van de temperatuur in onze ovens. Er zijn daarom infraroodcamera’s geïnstalleerd in een van de ovens, die een goed warmtebeeld geven. Na twee maanden meten blijkt dat de temperatuur van het afval op het rooster rond de 800 °C ligt, met uitschieters naar 1200 °C. Bij temperaturen boven de 950 °C kan verslakking optreden. Sinds kort testen we daarom een nieuw regelsysteem dat lucht weghaalt uit de verbranding, zodat de temperatuur van het afval op het rooster niet te hoog wordt. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. We hopen dat deze aanpak verslakking voorkomt. Op de langere termijn zijn de infraroodcamera’s een middel om effectiever en stabieler afval te verbranden, wat de doorzet van afval en het onderhoud van de ketel ten goede zal komen.

Meer berichten

Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

AVR energie-hofleverancier van buurbedrijf 4PET

Sinds 2017 mogen wij recyclingbedrijf 4PET in Duiven voorzien van door ons opgewekte elektriciteit. Daar komt binnenkort warmte bij in de vorm van stoom. Daarvoor moeten eerst nog wat werkzaamheden worden verricht, maar vanaf 2021 gaan we stoom afblazen bij de buren zodat zij er warmpjes bijzitten. Fijn dat de samenwerking zo verder kan worden uitgebreid!