Afvalfonds Verpakkingen:
Op naar meer en vooral beter recyclen!

Het systeem van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor verpakkingen heeft ons ver gebracht in Nederland. 82% van alle verpakkingen in Nederland wordt inmiddels gerecycled. In de laatste Europese cijfers staat Nederland hiermee na België aan kop in Europa, maar Stichting Afvalfonds Verpakkingen ziet ook dat er nog verbeterstappen nodig zijn in de hele keten van verpakking tot en met recycling, met name voor plastic verpakkingen.

Terug

“Om verpakkingen weer optimaal als grondstof in te kunnen zetten, wat met de veranderende wereldpolitiek en de toenemende grondstoffenschaarste actueler is dan ooit, moeten we met de hele keten verdere stappen zetten”, aldus algemeen directeur Hester Klein Lankhorst. Ook het Afvalfonds verandert met deze ontwikkeling mee. Het steeds beter sluiten van de kringloop helpt bovendien om klimaatverandering tegen te gaan en is ook goed voor de economie. Het thema stond centraal tijdens het Spring Event van het Afvalfonds op 21 april.

Meer kwaliteit nodig in de plastic recycle keten

Tijdens een panelgesprek met vertegenwoordigers uit de hele verpakkingsketen was iedereen het eens: er moet meer gebeuren om plastic beter te kunnen recyclen. De recycling van glas, papier/karton, metaal en hout zijn succesverhalen. We hebben de afgelopen decennia laten zien dat we dit kunnen: de percentages voor recycling liggen tussen de 70-90%. Voor plastic verpakkingen (66% recycling) moet er meer gebeuren: betere kwaliteit van verpakkingen, betere kwaliteit van inzameling en betere kwaliteit van in te zetten gerecycled plastic.

Onafhankelijk onderzoek naar inzamelsystemen

Betere kwaliteit van verpakkingen – het goed recyclebaar maken – stimuleert het Afvalfonds met advies vanuit haar kennisinstituut KIDV en met tariefdifferentiatie: voor goed recyclebare plastic verpakkingen geldt een lagere Afvalbeheersbijdrage. Om tot betere kwaliteit van inzameling te komen is meer transparantie over de verschillende inzamelsystemen nodig. Klein Lankhorst: “Onafhankelijk onderzoek zou moeten uitwijzen hoe gemeenten het beste in kunnen zamelen: welke inzamel systematiek levert de beste kwaliteit op?”

Innovatieve systemen zouden afval scheiden ook zo makkelijk mogelijk moeten maken voor de consument. Optimale toepassing van recyclaat in nieuwe verpakkingen is alleen mogelijk als een constante aanvoer tegen een constante kwaliteit is gewaarborgd. Hier kan innovatie een belangrijke rol inspelen. Het Afvalfonds stimuleert innovaties, zoals nieuwe sorteertechnieken bij Plastic Recycling Amsterdam en doet een pilot voor chemische recycling met Sabic met bijvoorbeeld de aanvoer van feedstock (te recyclen verpakkingen) of afzetgaranties.”

“We moeten met de hele keten verdere stappen zetten!”

Ook het Afvalfonds blijft zich ontwikkelen. Centraal staat de vraag: Hoe gaan wij ervoor zorgen dat we bijdragen aan het de verduurzaming van onze wereld met blijvende verbetering en vernieuwing van de recycle keten in Nederland? Het is hierbij van belang dat informatie uit de hele recycle keten en dus van alle partijen transparant is, zodat we alle schakels in de keten goed op elkaar aan kunnen sluiten en verkeerde prikkels uit het systeem kunnen halen. Ook het Afvalfonds is transparant. Onze tarieven, de manier waarop wij de recycling berekenen, onze deelnemers etc. zijn allemaal op de website te vinden. Klein Lankhorst: “Ik pleit ervoor om ook naar de transparantie in de keten een onafhankelijk onderzoek naar uit te voeren. Ook om te zien of wij zelf nog transparanter kunnen opereren binnen de mededingingsregels.”

Zuinig omgaan met grondstoffen start met zo min mogelijk gebruiken, daarna moet je de grondstoffen zo goed mogelijk gebruiken. En als het in de recycle fase komt, dan willen we zo veel mogelijk verpakkingen recyclen. Niet alleen om de wettelijke normen te halen, maar ook omdat we daarmee naar circulaire keten toewerken. Een keten waarin geen afval, maar alleen nog grondstof bestaat. Niet alleen voor verpakkingen, maar over de hele linie.

Meer berichten:

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.

Herstelwerkzaamheden AVR Rozenburg in volle gang

Op 21 september 2023 woedde er een grote brand bij AVR in Rozenburg. Sinds die tijd werken we hard aan het herstel en de wederopbouw van onze fabriek. Dit omvat een aantal grote projecten, maar ook tijdelijke noodvoorzieningen. Dit alles om ervoor te zorgen dat we vanaf oktober 2024 weer afval van gemeentes en bedrijven kunnen verwerken, energie kunnen leveren en onze bijdrage aan een beter klimaat kunnen hervatten.

De dag van… Jack Koot!

In ‘De dag van…’ lopen we een dagje mee met een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er voorbij komen.