close video

Het gescheiden inzamelen en recyclen van papier is heel normaal. Papier kan echter niet eindeloos hergebruikt worden.

Na zeven à acht keer recyclen zijn papiervezels niet meer geschikt voor hergebruik. Het vezelachtige residu bevat dan te veel sporen van eerder gebruik zoals inkt en witmakers. Bovendien zijn de vezels door de vermaling, die nodig is bij recycling, ook onvoldoende sterk en te kort geworden voor verder hergebruik.

AVR voegt aan dit restproduct waarde toe

Wij zetten het papierpulp residu om in 100% duurzame energie. De minerale reststoffen uit het papier, kalk en kaolin, vinden na het verbrandingsproces een tweede leven in TopCrete®. TopCrete® is een kalkhoudend bindmiddel dat in diverse bouwmaterialen weer nuttig hergebruikt kan worden.

In onze Thermische Conversie Installatie in Duiven verwerken we de resten van de papierindustrie al sinds 2002. Jaarlijks produceren we uit ongeveer 180.000 ton papierpulp residu uit Nederland en Duitsland, warmte en elektriciteit. Genoeg om duizenden huishoudens in Arnhem en omstreken te verwarmen via een warmtenetwerk. Dat betekent dat deze woningen voor hun verwarming niet langer een beroep hoeven te doen op fossiele brandstoffen zoals aardgas.

De verwerking van papierpulp residu door AVR is een goed voorbeeld van hoe AVR een onmisbare schakel is in de papierrecycling en de cirkel echt rond maakt. Hiermee maakt de Thermische Conversie Installatie van de AVR onderdeel uit van zowel de Bio-based als de circulaire economie.

Bekijk hier meer details over de Thermische Conversie installatie (in het Engels, bijdrage internationaal Biobased Economy-congres in Rotterdam, 2016).

In onderstaande video legt Bas Klein Goldewijk, Wachtchef bij AVR in Duiven, uit hoe AVR papierpulp residu verwerkt: