close video

Plastic scheiden uit de grijze vuilniszak

Bijna iedere Nederlander scheidt thuis netjes zijn afval. In de afgelopen jaren kan er steeds meer gescheiden worden; plastic, blikjes, drinkpakken, papier en glas. Dat is een goede ontwikkeling! Toch zien we dat er in het restafval dat overblijft nog veel plastic voorkomt. Met name in gemeenten waar inwoners weinig ruimte hebben in en om hun huis, wordt dit afval in de grijze afvalzak gegooid. Deze komt uiteindelijk bij AVR terecht. 

Maar gelukkig, dat wat we thuis wel of niet doen kan AVR straks ook. De techniek is inmiddels zo ver dat met een scheidingsinstallatie diverse soorten plastic uit grote bergen afval kunnen worden gehaald. Vanaf november 2017 bouwt AVR deze installatie op haar terrein in Rozenburg. Stapje voor stapje komen we steeds dichter bij de geplande opening in augustus 2018. 

Recyclen van plastic 

Door het scheiden van plastic uit de grijze afvalzakken kan AVR verschillende gemeenten helpen met het bereiken van hun milieudoelstellingen. Het plastic wordt gesorteerd en verwerkt. Uiteindelijk komen deze plastics weer terug als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe consumentengoederen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed.  

Jasper de Jong: “Onze scheidingsinstallatie is een belangrijke volgende stap in de transitie van afval scheiden”

Technische snufjes 

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daarom kunnen we niet alleen meer plastic uit het restafval halen dan je zelf thuis kan doen, maar is dit ook nog eens de juiste en van steeds betere kwaliteit.

Jaarlijks kan AVR straks met 1 lijn die dag en nacht draait, maar liefst 215 miljoen kilogram restafval per jaar scheiden. Dat is het restafval van ongeveer 1 miljoen mensen. De installatie is uitgerust met de nieuwste en modernste technische snufjes: vlakzeven, windshifters, ballistische scheiders, een schredder en near-infrarood scanners. Ongeveer tien tot vijftien procent van het afval dat over de band gaat is plastic en wordt met al die technieken onderschept. Dit plastic bestaat uit verschillende soorten: folies, 2D en 3D mixplastic en drankenkartons. Het overgebleven restafval gaat verder via een band naar onze afval- en energiecentrale. 

Nieuw team, nieuwe energie!

De installatie kan dan straks wel klaar zijn, maar die draait niet zonder gemotiveerde en enthousiaste operators, bedieningsvakpersoneel en hoofdoperators. Het verkrijgen van de juiste kwaliteit plastic en het draaiende houden van de installatie is een logistieke en operationele uitdaging. De techniek moet optimaal zijn ingesteld en in het proces zelf worden bijgestuurd. Ook moeten storingen snel worden verholpen en onderhoud op het juiste moment worden ingezet. AVR medewerkers moeten actief meekijken en meedenken om de kwaliteit van het scheidingsproces zo hoog mogelijk te krijgen.

Voor deze nieuwe afdeling van AVR zetten we een heel nieuw team op en dat is een unieke kans voor jou om AVR te helpen deze afdeling vanaf de grond af aan op te bouwen. Wil jij de scheiding van plastic samen met ons tot een succes maken