Wanddecoratie van DenimTex

De mode verandert snel en daardoor wordt veel kleding weggegooid. Maar liefst zeventig procent van het textiel in Nederland belandt dan in de verbrandingsoven. Daar steekt DenimTex een stokje voor en maakt er unieke wanddecoratie van.

Terug

Textile en Jeans on the Wall

Bas van der Geest begon met het experimenteren met biobased verven. Toen hij dat onder de knie had, wist hij ook hoe hij biobased lijm kon maken en was daardoor klaar voor een volgende stap. Hij wilde met DenimTex van biobased naar circulair. In 2016 ging hij een project aan met TU Twente en Hogeschool Saxion. Hij zag de enorme hoeveelheden textiel die zomaar verbrand werden. Spijkerbroeken bijvoorbeeld. Het maken hiervan kost ontzettend veel water en ze worden vaak weggegooid terwijl de textielvezels nog helemaal goed zijn. De hoofdvraag van dit project werd: ‘Hoe kunnen we textiel en jeans circulair maken?’ Zo ontstond Jeans on the Wall. Decoratie op je muur, gemaakt van gerecycled textiel.

Het geheime recept

Je kent ‘m wel, de grote textielbak naast de glasbak bij je supermarkt. De kleding die hier in wordt gegooid en niet meer gedragen kan, gaat naar professionele inzamelaars. Die scheiden het textiel en sturen het door naar textielvervezelaars. Het grootste deel van die textielvezels gaat naar de autoindustrie vanwege hun geluidsdempende effect. Dit is ook hoe DenimTex aan zijn vezels komt. Een baal van 200 kilo textielvezels is genoeg om 400 vierkante meter muur te bedekken. DenimTex mengt de vezels met biobased lijm. Dit mengsel wordt bij de opdrachtgever op de muur gepleisterd. Een soort sierpleister van textiel dus. Het mengen gebeurt op de interne productielocatie. Het hele product is volledig demontabel en herbruikbaar. Je kunt de lijm namelijk oplossen en de vezels blijven in tact. Zo gaan er geen grondstoffen verloren.

‘Hoe kunnen we textiel en jeans circulair maken?’ Zo ontstond Jeans on the Wall. Decoratie op je muur, gemaakt van gerecycled textiel.

DenimTex in de ontvangstruimte

Zoals je ziet zijn bijna alle muren in de nieuwe ontvangstruimte van AVR gedecoreerd met DenimTex. In deze ruimte hangt een mix van biobased vezels van katoen en zijde. Er is voor deze materialen gekozen vanwege de kleurenaanvraag van de architecten. Deze kleuren geven rust en creëren een gevoel van ruimte. Ideaal voor onze expositieruimte.

Mede mogelijk gemaakt door

De nieuwe ontvangstruimte is volledig gemaakt van waste based producten. Van de lampen tot de vloerbedekking. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. Fokkema & Partners en Architectuur Maken hebben de architectuur van deze ruimte op hun naam staan. De mooie interieurinrichting hebben we te danken aan Gielissen. Wij zijn trots! Benieuwd welke ondernemers nog meer hebben bijgedragen aan deze ontvangstruimte? Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen. Scan het item waar je benieuwd naar bent, terwijl je rustig rondloopt en lees er alles over.

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.