18 apr 2019 WasteBasedBricks van StoneCycling

Een nieuwe ontvangstruimte! Heb je de balie al gezien? Achter deze bakstenen zit een mooi verhaal dat we graag met je delen. Ze zijn gemaakt door StoneCycling en dragen hun (bak)steentje bij aan een schonere wereld.

Bakstenen van StoneCycling
In Europa is maar liefst een derde van het afval afkomstig uit de bouw. Tegelijk graven we tonnen natuurlijke materialen op om nieuwe gebouwen mee te bouwen. Ruwe materialen worden zo steeds schaarser. Daar wilden Tom van Soest en Ward Massa iets mee. En dat deden ze ook. De vrienden richten zich op een nieuwe generatie bouwmaterialen, gemaakt van afval. Binnen een jaar werd de eerste voorgevel gebouwd van de WasteBasedBricks van Stonecycling.

StoneCycling maakt dus duurzame bouwmaterialen van afval. Gebruikt over de hele wereld. Ze zijn sinds hun start in 2013 al opgemerkt door veel grote namen zoals The Guardian toen een stel een gevel met de stenen van StoneCycling stenen bouwde en het Parool toen ze stenen maakten van oude wc-potten. En ook in Amerika en Japan zijn ze opgevallen. Ze onderzoeken meerdere afvalstromen en hoe ze daar weer nieuwe bouwstenen van kunnen maken. En drie keer raden wie ook nog wat afval over heeft voor dit soort innovaties. Juist, AVR.

Het geheime recept
Het precieze recept van de stenen is geheim, maar de ingrediënten zijn wel bekend. Zo gebruiken de mannen afval zoals beton, glas, tegeltjes, producten uit de industrie en afgewezen klei uit de traditionele steenfabrieken. Mind you: allemaal afkomstig uit Nederland.
De afvalstoffen worden geanalyseerd. Er wordt dan gekeken of ze niet gevaarlijk zijn en hoe het afval gemengd kan worden. Tom en Ward zien de baksteen als basis bouwmateriaal. Daarom is dit hun eerste product geworden. Proberen, proberen, proberen. Na een half jaar testen en mislukkingen kwam er een stevige baksteen uit de oven. Inmiddels is er een volledige lijn ontwikkeld met verschillende kleuren en texturen. Duurzaam én mooi.

StoneCycle levert de speciale bakstenen voor in deze ruimte. WasteBasedBricks heten ze. En die worden het centerpiece in het nieuwe interieur.

StoneCycling, Mineralz en AVR
Samen met Mineralz zijn we een onderzoek gestart om te ontdekken of StoneCycling ook aan de slag kon met overblijfselen van het restafval bij AVR. De bakstenen die de bodemassen van AVR gebruiken zijn nog in volle ontwikkeling. Door veelbelovende resultaten is de eerste batch nu geproduceerd. De eerste 3500 stenen zijn gelijk (terug) naar AVR gegaan voor deze ontvangstruimte. Deze bakstenen bestaan uiteindelijk voor 35 procent uit onze restproducten. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van StoneCycling? Volg ze dan bijvoorbeeld op Instagram.

Samenwerkingen
AVR heeft een 100% waste based ontvangstruimte gebouwd. De WasteBasedBricks zijn het centerpiece in het nieuwe interieur. De hele balie bestaat uit deze stenen, net als de muren rondom het presentatiegedeelte én de entree. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen.

We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom heeft Fokkema & Partners Gielissen en Architectuur Maken deze taak op zich genomen. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots! Naast StoneCycling zijn er nog veel meer toffe initiatieven te vinden in deze ruimte. De gehele ruimte van AVR is gemaakt van gerecyclede materialen. Van tapijt tot statafel. Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen.

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!