18 apr 2019 Keramische tegels van Studio Mixtura

Mooie glans zit er op, hè? Deze keramische tegels zijn gemaakt door Studio Mixtura. Zoals alle voorwerpen in deze ontvangstruimte, zijn ze op een duurzame manier gemaakt. En dan vooral het glazuur. Ook AVR draagt hier een tegeltje aan bij. 

Daria Biryukova raakte tijdens haar studie aan de Design Academy in Eindhoven vrijwel meteen geïnteresseerd in het hergebruiken en ontdekken van nieuwe materialen. Tijdens haar afstudeerproject in Oezbekistan liep ze er tegenaan dat grondstoffen opraken. ‘Ik vroeg me af hoe ik kon helpen. Ze gebruikten daar toen namelijk een zeldzame woestijnplant om glans aan te brengen op voorwerpen. Ik heb het geprobeerd te vervangen met as, maar ook dit was daar moeilijk te vinden’, vertelt Daria. Ze besloot wel verder te denken vanuit die oplossing: as. Verschillende soorten as hebben verschillende composities. Ze onderzocht waar het allemaal uit bestond.

Een laagje duurzaamheid
Via de Dutch Design Foundation kwam ze in contact met Mineralz. Mineralz werkt constant aan het reinigen van reststromen en onderzoekt wat de overblijfselen allemaal te bieden hebben. Sinds vorig jaar heeft Studio Mixtura samen met Mineralz een patent op twee types glazuur genaamd FORZ®Glaze. Glanzend en mat.

Studio Mixtura experimenteert dus met de mineralen uit restafval. Uit bodemassen om precies te zijn. De assen die overblijven na het verbranden van restafval.

Het geheime recept
Studio Mixtura experimenteert dus met de mineralen uit restafval. Uit bodemassen om precies te zijn. De assen die overblijven na het verbranden van restafval. Bedrijf Mineralz verwerkt de (gereinigde) mineralen uit die bodemassen, waarna er FORZ® overblijft. Daria maakt daar met haar studio een basis voor glazuur van: FORZ®Glaze. Het glazuur kan worden gebruikt op verschillende keramische producten, ziet er prachtig uit en voldoet aan alle milieucriteria. De bekende ingrediënten van dit glazuur zijn FORZ®, poeder van gerecycled glas uit Maltha, ook een dochteronderneming van Renewi, en gerecycled papier (TopCrete) van AVR. Met deze ingrediënten vervangt Studio Mixtura 60 procent van de grondstoffen, die anders uit het buitenland geleverd zouden worden. Ook zijn ze hard aan het werk om de tegels, steengoed, te vervangen door gerecycled steengoed. De FORZ®Glaze wordt gemixt met water, de tegels worden besproeid met het glazuur, gedroogd en in de oven gebakken op 1200 graden. Allemaal met de hand. Puur vakmanschap dus.

Studio Mixtura in de ontvangstruimte
Zoals je ziet zijn de tegels in de koffiehoek in allemaal verschillende tinten grijs, mint en bruin. Voor de FORZ®Glaze wordt altijd hetzelfde pigment gebruikt, maar toch blijft het glazuur veranderlijk. De studio weet nooit helemaal zeker in welke kleur de tegels de oven uitkomen. Dit geeft elke serie van de tegels een eigen karakter. Natuurlijke imperfecties, of ‘value, not defects’ zoals Daria het noemt. 

Samenwerkingen
AVR heeft een 100 procent waste based ontvangstruimte gebouwd. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom hebben Fokkema & Partners en Architectuur Maken deze taak op zich genomen. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots! Benieuwd welke ondernemers nog meer hebben bijgedragen aan deze ontvangstruimte? Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen. Scan het item waar je benieuwd naar bent, terwijl je rustig rondloopt.

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!