18 apr 2019 Tapijttegels van Studio Wae

Mooi tapijt, hè? Heeft Studio Wae gemaakt. Volledig van gerecycled materiaal, volledig circulair en bio-based. Grote impact maken op duurzaamheid. Dat is wat Studio Wae [studio way] wil. En doet.

Tapijttegels à la Escher
Nadat Tynke van den Heuvel veertien jaar voor haar vader had gewerkt kende ze alle ins en outs van recycling. Toen begon ze voor zichzelf. ‘Ik ben van mening dat afval met wat TLC (tenderness, love en care) ontzettend veel waardevols oplevert’ vertelt ze. Dat bewijst ze maar al te graag. Met Studio Wae maakt zij nu duurzame tapijttegels, wandkleden en de betonnen variant Cityscapes. Gemaakt van productieafval in de interne, sociale werkplaats. Sociaal én klimaattechnisch duurzaam dus.

Het geheime recept
Je kunt eindeloos puzzelen met deze tegels. Je eigen vormen maken dus, geïnspireerd op de stijl van Escher. Studio Wae werkt met een handig kliksysteem, gemaakt van gerecyclede plastics. De tapijttegels worden gemaakt in een eigen sociale werkplaats, door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en vluchtelingen die stage willen lopen. Het (enige) ingrediënt van de tegels is productieafval van de tapijtindustrie. De tapijttegels waar je nu op staat zijn bijvoorbeeld gemaakt van het productieafval van Interface, een tapijtleverancier die op zijn beurt ook al volledig circulair opereert. Het is helemaal nieuw materiaal, maar bevat kleur- of weeffoutjes. Deze bedrijven brengen deze stukken daarom niet op de markt. Studio Wae sorteert het materiaal eerst op kleur en bruikbaarheid. Soms zitten er bijvoorbeeld wat scheuren in. Daarna wordt de stof voorbewerkt, gesneden in de juiste vormen en in de mallen geassembleerd. Het bedrijf opereert ook nog eens CO₂-neutraal, op het transport na.

Studio Wae reclaimt dus eigenlijk resten die anders naar AVR zouden gaan, en maakt er weer wat moois van. En deze partij is dus alsnog bij AVR terechtgekomen. Tof, hè?

Samenwerkingen
Studio Wae reclaimt dus eigenlijk resten die anders naar AVR zouden gaan, en maakt er weer wat moois van. En deze partij is dus alsnog bij AVR terechtgekomen. Tof, hè?

AVR heeft een 100 procent waste based ontvangstruimte gebouwd. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom nam Fokkema & Partners deze taak op zich. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots!

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!

Alles wat je om je heen ziet is gemaakt van gerecyclede materialen. Van vloer tot versiering. Heb je die bakstenen bijvoorbeeld gezien? Dat zijn de WasteBasedBricks van StoneCycling. Je leest er hier alles over. Houd onze blogs in de gaten om de andere producten te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen.