18 apr 2019 Wanddecoratie van DenimTex

De mode verandert snel en daardoor wordt veel kleding weggegooid. Maar liefst zeventig procent van het textiel in Nederland belandt dan in de verbrandingsoven. Daar steekt DenimTex een stokje voor en maakt er unieke wanddecoratie van.

Textile en Jeans on the Wall
Bas van der Geest begon met het experimenteren met biobased verven. Toen hij dat onder de knie had, wist hij ook hoe hij biobased lijm kon maken en was daardoor klaar voor een volgende stap. Hij wilde met DenimTex van biobased naar circulair. In 2016 ging hij een project aan met TU Twente en Hogeschool Saxion. Hij zag de enorme hoeveelheden textiel die zomaar verbrand werden. Spijkerbroeken bijvoorbeeld. Het maken hiervan kost ontzettend veel water en ze worden vaak weggegooid terwijl de textielvezels nog helemaal goed zijn. De hoofdvraag van dit project werd: ‘Hoe kunnen we textiel en jeans circulair maken?’ Zo ontstond Jeans on the Wall. Decoratie op je muur, gemaakt van gerecycled textiel.

Het geheime recept
Je kent ‘m wel, de grote textielbak naast de glasbak bij je supermarkt. De kleding die hier in wordt gegooid en niet meer gedragen kan, gaat naar professionele inzamelaars. Die scheiden het textiel en sturen het door naar textielvervezelaars. Het grootste deel van die textielvezels gaat naar de autoindustrie vanwege hun geluidsdempende effect. Dit is ook hoe DenimTex aan zijn vezels komt. Een baal van 200 kilo textielvezels is genoeg om 400 vierkante meter muur te bedekken. DenimTex mengt de vezels met biobased lijm. Dit mengsel wordt bij de opdrachtgever op de muur gepleisterd. Een soort sierpleister van textiel dus. Het mengen gebeurt op de interne productielocatie. Het hele product is volledig demontabel en herbruikbaar. Je kunt de lijm namelijk oplossen en de vezels blijven in tact. Zo gaan er geen grondstoffen verloren.

‘Hoe kunnen we textiel en jeans circulair maken?’ Zo ontstond Jeans on the Wall. Decoratie op je muur, gemaakt van gerecycled textiel.

DenimTex in de ontvangstruimte
Zoals je ziet zijn bijna alle muren in de nieuwe ontvangstruimte van AVR gedecoreerd met DenimTex. In deze ruimte hangt een mix van biobased vezels van katoen en zijde. Er is voor deze materialen gekozen vanwege de kleurenaanvraag van de architecten. Deze kleuren geven rust en creëren een gevoel van ruimte. Ideaal voor onze expositieruimte.

Mede mogelijk gemaakt door
De nieuwe ontvangstruimte is volledig gemaakt van waste based producten. Van de lampen tot de vloerbedekking. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. Fokkema & Partners en Architectuur Maken hebben de architectuur van deze ruimte op hun naam staan. De mooie interieurinrichting hebben we te danken aan Gielissen. Wij zijn trots! Benieuwd welke ondernemers nog meer hebben bijgedragen aan deze ontvangstruimte? Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen. Scan het item waar je benieuwd naar bent, terwijl je rustig rondloopt en lees er alles over.

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!