Afvalfonds Verpakkingen start met inzamelsysteem voor scholen en bedrijven!

Vanaf vandaag kunnen scholen en bedrijven zich aanmelden bij Stichting Afvalfonds Verpakkingen om plastic, drankenkartons en glazen verpakkingen gescheiden aan te bieden.

Terug

De kosten voor transport en alle stappen daarna, zoals de sortering en recycling, neemt het Afvalfonds voor haar rekening door afspraken te maken met afvalinzamelaars en verwerkers. Daarbij ook kijkend naar de bestaande marktsituatie. Hiermee maakt het Afvalfonds het voor scholen en bedrijven op een makkelijke manier mogelijk dat deze verpakkingen, die bijvoorbeeld worden weggegooid bij consumptie op het werk, in de sportkantine of het attractiepark, op school of in de horeca, in het vervolg gescheiden aangeboden kunnen worden ter recycling.

Makkelijk geregeld

“Medewerkers vinden het steeds belangrijker dat zij ook op het werk hun afval kunnen scheiden. Toch is dat lang niet altijd mogelijk. Wij bieden nu de mogelijkheid om als bedrijf makkelijk in te stappen: meld je aan bij ons online loket op www.afvalgoedgeregeld.nl en wij regelen de rest. Hiermee vullen wij onze producentenverantwoordelijkheid – het principe van de vervuiler betaalt – verder in,” aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds. Van 30 maart tot 18 mei kunnen scholen en bedrijven zich online aanmelden op www.afvalgoedgeregeld.nl om met ingang van 1 januari 2023 hun afval gescheiden op te kunnen laten halen.

Minder afhankelijk van olie

Klein Lankhorst: “Hiermee zorgen we ervoor dat er nog meer gerecycled wordt, zodat dit weer kan worden gebruikt als grondstof voor nieuwe verpakkingen of producten. Belangrijk in een tijd waarin grondstoffen steeds schaarser worden. We willen minder afhankelijk worden van olieproducerende landen. En we zorgen ervoor dat we tot de koplopers van Europa blijven behoren: nu al wordt in Nederland 82% van alle verpakkingen gerecycled, dat wordt met ons inzamelsysteem dus nog meer. Bovendien levert de recycling van elke kilo plastic verpakkingen een CO2-besparing van tweeënhalve kilo op.”

Elke verpakking telt

Op dit moment wordt al 368 kiloton plastic verpakkingen gerecycled in Nederland. Naar verwachting komen er nog 50 tot 100 kiloton plastic verpakkingen en drankenkartons in scholen en bedrijven bij het restafval terecht. Hoe meer scholen en bedrijven gebruik gaan maken van het recyclesysteem, hoe meer er gerecycled kan worden. Ook wil het Afvalfonds afspraken maken om nascheiding van plastic verpakkingen en drankenkartons te stimuleren. Nascheiding wil zeggen dat deze verpakkingen door machines uit het restafval worden gehaald ter recycling.

Op scholen heeft het bovendien een educatief aspect. Klein Lankhorst: “Het is goed dat basisschoolleerlingen op jonge leeftijd meer leren over de waarde van afval. Dat is ontzettend belangrijk voor de toekomst van onze circulaire economie. Door de leerlingen actief te betrekken bij het scheiden en recyclen van afval hopen wij hen een belangrijke les mee te geven voor de toekomst.”

Over Afvalfonds Verpakkingen

Het Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. De bedrijven financieren dit systeem gezamenlijk door een bijdrage per verpakking af te dragen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Per 1 januari 2023 komt hier ook het verpakkingsafval bij dat lijkt op huishoudelijk afval en vrijkomt in o.a. scholen, kantoren en winkels. Zo zorgt het Afvalfonds Verpakkingen er samen met bedrijven voor dat nog meer afval een tweede leven krijgt als grondstof voor nieuwe producten of verpakkingen.

Bron: Stichting Afvalfonds Verpakkingen

Meer berichten:

Uitbreiding industrieel stoomnetwerk Rotterdam bespaart 50 miljoen m3 aardgas

In het Botlekgebied in Rotterdam bundelen industriële spelers hun krachten om het aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Dat doen zij door stoom die vrijkomt als restwarmte bij industriële processen te hergebruiken. Alle betrokken partijen hebben de contracten voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk ondertekend. Met deze vergaande samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. Terwijl de inkt van de handtekeningen droogt, zijn de voorbereidingen al gestart.

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.

Herstelwerkzaamheden AVR Rozenburg in volle gang

Op 21 september 2023 woedde er een grote brand bij AVR in Rozenburg. Sinds die tijd werken we hard aan het herstel en de wederopbouw van onze fabriek. Dit omvat een aantal grote projecten, maar ook tijdelijke noodvoorzieningen. Dit alles om ervoor te zorgen dat we vanaf oktober 2024 weer afval van gemeentes en bedrijven kunnen verwerken, energie kunnen leveren en onze bijdrage aan een beter klimaat kunnen hervatten.