Afdeling productie AVR Duiven: ALTIJD AANWEZIG!

De afdeling Productie houdt de fabriek 24/7 draaiende. In Duiven bestaat deze afdeling uit vijf ploegen met ieder acht collega’s; een wachtchef die de leiding heeft, een hoofoperator die het overzicht houdt, en een aantal 1e en 2e operators die de machines beheren. Ze werken in volcontinue diensten, de collega’s wisselen elkaar af om ervoor te zorgen dat het afvalverwerkingsproces non-stop doorgaat. Wachtchef Henry Slot van ploeg A vertelt wat er zich allemaal afspeelt in Duiven.

Terug

V.l.n.r.: Marcel van Leeuwen (hoofdoperator), Peter Peters (hoofdoperator), Henry Slot (wachtchef), Ralph Kruese (2e operator), Gerben Bruggink (1e operator), Wesley Kolkman (1e operator), Onur Daymaz (2e operator), Staat niet op de foto: Nander van Norel (1e operator)

Wat doen jullie precies?

“We zorgen dat de verbrandingscondities optimaal zijn om energie te produceren in de vorm van stoom, elektriciteit en stadswarmte. De operators werken zowel binnen als buiten. Ze brengen vier uur door in de controlekamer om het proces nauwlettend in de gaten te houden en te sturen en buiten voeren ze inspectierondes uit en springen ze in bij het oplossen van eventuele storingen. Deze afwisseling houdt het werk dynamisch en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt.”

Hoe zit het met veiligheid?

“Dit heeft dagelijks natuurlijk onze aandacht. Momenteel zijn we druk bezig met het digitaliseren van bepaalde processen om veiliger te werken. Zoals het LOTO-project, kort voor Lock-Out Tag-Out. Deze procedure is een belangrijk onderdeel van de veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat machines onverwacht in werking treden tijdens onderhoud of reparaties, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Alles was vroeger op papier geregeld, maar nu schakelen we over naar een digitaal systeem met Ultimo. Hiermee is iedereen altijd up-to-date over de LOTO-statussen en werken we allemaal volgens dezelfde methode.”

Vertel eens over jullie nieuwe aanwinst?

“We hebben sinds kort een handig elektrisch ‘golfkarretje’ waarmee we ons basismateriaal kunnen vervoeren (gereedschap, slangen, haspels e.d.) dat we nodig hebben bij het oplossen van storingen of het uitvoeren van onderhoud. We hebben op deze manier alle benodigde gereedschappen en materialen altijd binnen handbereik waardoor we sneller kunnen reageren op problemen. En we hoeven niet steeds op en neer te lopen naar het magazijn als we materialen nodig hebben. Dat scheelt ons een loopje ;-)”

Hoe blijven jullie jezelf ontwikkelen?

“Meerdere collega’s in mijn ploeg volgen momenteel een opleiding, variërend van het doorgroeien van hoofdoperator naar wachtchef, van operator naar hoofdoperator, of van 2e operator naar 1e operator. Die ambitie binnen het team is mooi om te zien. Met het oog op de aanstaande pensionering van veel ervaren collega’s, zijn we actief bezig met het opleiden van jonge operators. We zorgen ervoor dat de kennis goed wordt overgedragen en dat er steeds weer nieuwe, kundige mensen klaarstaan om het stokje over te nemen.”

Meer berichten:

Een dag meelopen met… Leendert van der Vliet!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Leendert van der Vliet, onze Smeerder. Samen met collega Richel Scorea zorgen zij ervoor dat alle installaties van AVR Rozenburg van olie en vet worden voorzien. Als smeerdienst zijn zij de oren en ogen van het hele terrein.

Jaarbericht 2023: Veerkracht

Afgelopen jaar kreeg AVR te maken met veel uitdagingen, maar één ding werd vooral duidelijk: de veerkracht van ons bedrijf. In het jaarbericht van 2023 lees je hoe we de tegenslagen hebben aangepakt en welke successen we hebben geboekt. Daarnaast komen ook de bijzondere verhalen van collega’s en onze operationele resultaten aan bod. Kortom, het jaarbericht 2023 biedt een mooi overzicht van een memorabel jaar.

Uitbreiding industrieel stoomnetwerk Rotterdam bespaart 50 miljoen m3 aardgas

In het Botlekgebied in Rotterdam bundelen industriële spelers hun krachten om het aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Dat doen zij door stoom die vrijkomt als restwarmte bij industriële processen te hergebruiken. Alle betrokken partijen hebben de contracten voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk ondertekend. Met deze vergaande samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. Terwijl de inkt van de handtekeningen droogt, zijn de voorbereidingen al gestart.

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.