Metalen

Terugwinning van metalen: een voorbeeld van perfect hergebruik.

Terug

Sommige metalen kunnen tijdens de voorsortering niet handmatig gescheiden worden. In samenwerking met partnerbedrijven zorgt AVR ervoor dat alle metalen effectief uit het aangeboden restafval worden hergebruikt. Een intensief en uiterst fijnmazig proces waarvoor we zeven magneten en andere geavanceerde technieken gebruiken. Zelfs het kogeltje van een balpen vindt de weg terug naar hergebruik. Ook voor weggegooide conservenblikken is dit de meest hygiënische en milieuvriendelijke vorm van recycling.

Uit iedere 100 kg restafval winnen we nog 2 kg metaal terug. Dit is 7% van de bodemas, de as die overblijft in een verbrandingsinstallatie en op de bodem van de ketel achterblijft. Metalen uit bodemas (7% van de bodemas in totaal) bestaan uit: 5% ferro’s (ijzer, schroot) en 2% waardevolle non-ferro’s (koper, aluminium, lood, zink, messing, zilver en goud).

AVR werkt samen met kennisinstituten aan innovatieve oplossingen om metalen uit de rookgasreinigingsresiduen terug te winnen. De toepassingen van deze metalen zijn legio. Denk aan draad, een beschermingslaag voor auto’s, een zinklaag in regenpijpen en het kan zelfs gebruikt worden in babyzalf. Dit past perfect in het plaatje van de circulaire economie: geen ‘afval’ meer, maar recycling van grondstoffen.