De onmisbare rol van contractors

Contractors zijn een onmisbaar onderdeel van AVR. Maar wat doen ze precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor AVR? Dat leggen onze site manager in Duiven, Remco Rutgers, en directeur van Van der Beek’s, Nico Groot Koerkamp, graag uit.

Terug

Contractors helpen ons bij projecten en zorgen ervoor dat ons werk door kan gaan. Tijdens drukke periodes, zoals de heropbouw van de plant in Rozenburg en reguliere stops, zijn er soms zelfs meer contractors op ons terrein dan AVR-collega’s. Remco Rutgers legt uit waarom de inhuur van externen op bepaalde momenten hard nodig is: “Wij zijn gespecialiseerd in het verwerken van restafval en het produceren van energie, maar sommige taken vragen om specifieke expertise of moeten snel uitgevoerd worden. Dat kunnen we niet altijd zelf doen. Denk aan steigerbouw, isoleerwerkzaamheden, bemetseling van ketels en constructiewerkzaamheden zoals staal en lassen. Externe partners bieden de vaardigheden, kennis en flexibiliteit die nodig zijn om onze operaties soepel te laten verlopen. Dit maakt hen een belangrijk onderdeel van het succes van AVR.” 

(l) Remco Rutger, site manager bij AVR Duiven en (r) directeur van Van der Beek’s, Nico Groot Koerkamp.

Goede relaties

AVR werkt al jaren samen met betrouwbare partners zoals Reym, Altrad, Van der Beek’s, Wessel en Gouda Vuurvast. Hoewel de inkoopafdeling de contracten regelt, worden de uiteindelijke keuzes voor externe partners grotendeels beïnvloed door de ervaringen en behoeften van de afdelingen die direct met deze partners werken. Deze langdurige samenwerkingen, soms meer dan 10 jaar, zijn gebaseerd op wederzijds respect en consistente prestaties.

Remco: “Het is belangrijk om een goede relatie met onze contractors te hebben. Dit draagt bij aan een prettige samenwerking en duidelijke communicatie, waardoor werkafspraken en deadlines worden nagekomen. Vertrouwen speelt hierbij een sleutelrol.

“Onze mensen voelen de
verantwoordelijkheid voor hun werk
en dus voor het succes van AVR”

Door deze fijne samenwerking ontstaat er meer betrokkenheid. Onze ervaring is dat contractors dan gemotiveerd zijn om een extra stap te zetten en proactief mee te denken wanneer dat nodig is. En daar zijn we heel blij mee omdat ze soms problemen eerder zien dan wij of met creatieve oplossingen komen.

Nico Groot Koerkamp is het hier helemaal mee eens: “Onze mensen kennen de locaties en de manier van werken bij AVR. Deze kennis kwam bijvoorbeeld goed van pas bij het vernieuwen van de kop van een ontslakker in Duiven. In plaats van simpelweg een deel van de bestaande installatie na te bouwen, hebben we met AVR-collega’s de tekeningen doorgenomen. Dit heeft geleid tot een beter en slimmer ontwerp, waardoor onder andere grotere delen minder vaak vastlopen in de installatie. Daarna hebben wij het systeem gebouwd en gemonteerd. Dit kan alleen als je de uitdagingen en behoeften van een bedrijf goed begrijpt en elkaar vertrouwt.”

Veiligheid voorop

Bij AVR staat veiligheid voorop. Nico vertelt hoe Van der Beek’s dit aanpakt: “We besteden veel aandacht aan het up-to-date houden van de kennis en vaardigheden van onze mensen, met name op het gebied van veilig werken. We hebben een VGM-plan (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) waarin alle veiligheidsnormen staan vermeld, en bij aanvang van een stop maken we ook een eigen veiligheidsplan. Dit omvat alles van contactpersonen en regels tot uit te voeren werkzaamheden en risicoanalyses. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het werk veilig uit te voeren en ongelukken te voorkomen. Als we onveilige situaties zien, melden we dat meteen of nemen direct maatregelen.

Tijdens werkoverleggen met AVR bespreken we altijd of alles goed verloopt en of er verbeterpunten zijn. Ook Remco benadrukt de belangrijke rol van contractors: “Ze hebben een breng- en haalfunctie. Contractors moeten zich aan dezelfde veiligheidsregels houden als AVR-collega’s. Dit betekent dat ze niet alleen de regels moeten kennen, maar ook moeten zorgen voor een veilige werkomgeving.”

Samen problemen oplossen

“Onze contractors zijn geen aparte clubs; ze zijn bijna onderdeel van AVR. Monteurs werken goed samen, en tijdens stops organiseren we activiteiten om iedereen betrokken te houden,” aldus Remco. Een mooi voorbeeld van betrokkenheid is de aanpak van problemen met roosterbaren in Rozenburg.

“Vertrouwen speelt een
sleutelrol in de samenwerking”

Nico: “We hadden te maken met onverklaarbare breuken in de roosterbaren. Samen met AVR hebben we gekeken naar het ontwerp en de maatvoering. We hebben het ontwerp iets gewijzigd en nieuwe tekeningen gemaakt.

Onze projectleider ging vervolgens met collega’s van AVR mee naar Turkije, waar de roosters worden gegoten, om de kwaliteitscontrole uit te voeren. Onze mensen voelen de verantwoordelijkheid voor hun werk en dus voor het succes van AVR. Het is geen opdrachtgever- leverancier relatie, maar echt samenwerking. Wij werken graag met AVR en hopen dit nog jaren te doen.”

Meer berichten:

Van gedachten wisselen met…

Deze keer vroegen we Patrick Snik en Dominic Dullemond van AVR Duiven of het LASTIG of LEUK is om te innoveren en om te gaan met nieuwe technologieën? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…

Rozenburg ontmoet Duiven

Hoewel de fabriek in Rozenburg nu niet draait, blijven we investeren in leren en ontwikkelen. Een aantal operators ging naar Duiven om ervaring op te doen met het stookproces en zich voor te bereiden op de herstart in Rozenburg.

Een dag meelopen met… Arnold op den Brouw!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Arnold op de Brouw die verantwoordelijk is voor de facilitaire voorzieningen, vooral rondom project Phoenix.

Van Chemisch Analist naar Procestechnoloog

Bij AVR zijn er volop mogelijkheden om je carrière te ontwikkelen. Carl Harkema is hier een mooi voorbeeld van. Na 3,5 jaar als analist op het lab is hij sinds januari dit jaar procestechnoloog bij de afdeling Plant Performance.