ISO 50001. Wat houdt het precies in?

Als AVR gaan we ons energiebeheer beter monitoren, verbeteren en onderhouden met ISO 50001. AVR onderwerpt energiemanagement vrijwillig aan deze ISO-norm en beoordeelt en evalueert op basis daarvan de voortgang. In april 2022 hebben we laten weten dat AVR het certificaat voor de ISO 50001 heeft ontvangen. Net als bij alle andere ISO-normen moeten ze worden onderhouden, dat betekent continu onderhoud en verbetering.

Terug

Geplande audits

Om het kwaliteitscertificaat te behouden, worden wij regelmatig door een onafhankelijke partij gecontroleerd om te zien of het energiemanagementsysteem correct wordt geïmplementeerd en wordt nageleefd. Als onderdeel van dit proces heeft de interne audit in oktober 2022 plaatsgevonden; en de volgende externe audit zal plaatsvinden in januari/februari 2023.

Doelstelling

Met al onze ideeën, initiatieven en projecten verwachten we dat onze energie-efficiëntie (uitgedrukt met behulp van de zogenaamde R50001-formule) tegen 2030 met 20% zal verbeteren. Voor elke verwachting en meting moeten we een sluitende onderbouwing kunnen laten zien, die gebaseerd is op berekeningen en verschillende referentiewaarden. Dit betekent dat de implementatie van ISO 50001 veel inventarisaties heeft gevergd en in de toekomst zal vergen.

Maar belangrijker dan het certificaat zelf, helpt het toepassen van ISO 50001 ons om twee strategische doelen te bereiken: ten eerste om onze operationele uitmuntendheid te verbeteren en ten tweede om onze energie- en hulpbronnenefficiëntie te maximaliseren!

De video is onlangs aangepast om onze nieuwe doelen te weerspiegelen.

Voor goede ideeën en initiatieven staan we open. Heb jij nog een goed idee om zuinig om te gaan met energie en dus met onze aarde? Laat het ons weten via energiebesparing@avr.nl.

Meer berichten:

Een jaar na de brand zit afvalbedrijf AVR met grootste vastgoedclaim ooit!

Als een enorme brand bij de Rotterdamse afvalcentrale AVR eind september 2023 na ruim twee dagen eindelijk is geblust, overheerst bij ceo Yves Luca de opluchting: er zijn geen doden of gewonden gevallen. Hij beseft dan nog niet hoeveel ellende hem nog te wachten staat. ‘We waren verzekerd tot €500 mln. Daarmee redden we het waarschijnlijk niet.’

De eerste vraag voor de financial is: wie gaat dit betalen?

Een grote brand legde vorig jaar de grootste installatie van afvalverwerker AVR bijna een jaar stil. Wim Geuze, manager controlling, en zijn team van 10 controllers moesten flink aan de bak om operationele en financiële oplossingen te vinden en het bedrijf draaiende te houden.

De onmisbare rol van contractors

Contractors zijn een onmisbaar onderdeel van AVR. Maar wat doen ze precies en waarom zijn ze zo belangrijk voor AVR? Dat leggen onze site manager in Duiven, Remco Rutgers, en directeur van Van der Beek’s, Nico Groot Koerkamp, graag uit.