Meubelstukken van Better Future Factory

Nieuwe oplossingen vinden om kunststof te recyclen. Dat is wat Better Future Factory doet. Wat kun je ermee? Welke types plastic zijn bruikbaar? Experimenteren in het kwadraat dus. En daaruit is de statafel geboren die je in onze nieuwe ontvangstruimte vindt.

Terug

Hergebruikte pronkstukken

Het begon toen de oprichters nog studeerden. Casper van der Meer, Laura Klauss en Bart Bleijerveld deden mee aan een project van de TU Delft en festival Lowlands. Tijdens zulke festivals zie je meer plastic bekertjes dan gras onder je voeten. Dit project moest bewustwording creëren voor de berg afval die het festival elk jaar weer achterlaat. Ze ontwikkelden het Perpetual Plastic Project. Een 3D-printer die on the spot plastic afval omzet in iets nieuws. Een paar bierbekertjes omzetten in een ring, ter herinnering aan een mooi festival. Bezoekers werden aan het werk gezet: spoelen, shredden en de hendel draaien om plastic afval om te zetten in draden om te 3D-printen. Dit project viel op. Meer en meer events nodigden hen uit en van deze omzet werd het bureau Better Future Factory verder opgezet.

Het geheime recept

Alle onderzoeken en experimenten vinden inhouse plaats. Bij BlueCity in Rotterdam om precies te zijn, een broedplaats voor duurzame ondernemers. ‘We kijken eigenlijk constant wat we waarvan kunnen maken’, legt oprichter Casper uit. Soms zijn dat eigen ideeën, soms gebeurt dat vanuit wensen van klanten. ‘Ons geheime recept is dat we werken vanuit de materialen. Zo vinden we zelfs binnen vastomlijnde projecten nieuwe oplossingen en mogelijkheden.’ Inmiddels staat het bedrijf open voor grootschalige projecten en richt het zich op het creëren van steeds grotere impact.

Ons geheime recept is dat we werken vanuit de materialen. Zo vinden we zelfs binnen vastomlijnde projecten nieuwe oplossingen en mogelijkheden.

Better Future Factory en AVR

In 2017 kreeg Better Future Factory de vraag van AVR om de meubelstukken voor deze nieuwe ontvangstruimte te maken. Het enige wat vast stond waren de vormen van de meubels, bedacht door de architecten. Ze gingen meteen aan de slag. Plan ontworpen, alles uitgedacht, de productie van losse onderdelen uitbesteed en vervolgens zelf alles in elkaar gezet. Het resultaat? De krukjes, katheder en statafel in deze ruimte. Waar het allemaal van is gemaakt? De krukken zijn gemaakt van het kunststof van PET-flessen. De blauwe plaat daarop van oude jeans. En zie je al die strepen? Die kun je zien als de printsporen. 3D-prints worden namelijk laagje voor laagje opgebouwd. Nog een belangrijk detail: alles kan ook weer uit elkaar gehaald worden. Zo zijn de meubelstukken in de toekomst weer volledig recyclebaar.

Samenwerkingen

AVR heeft een 100 procent waste-based ontvangstruimte gebouwd. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. We zijn heel goed in het verwerken van restafval, maar architectuur is niet onze grootste kracht. Daarom hebben Fokkema & Partners en Architectuur Maken deze taak op zich genomen. Ook in interieurinrichting zijn wij geen uitblinkers. Grote dank aan Gielissen voor hun mooie werk. Wij zijn trots! Benieuwd welke ondernemers nog meer hebben bijgedragen aan deze ontvangstruimte? Houd onze blogs in de gaten om dit te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even langskomen. Scan het item waar je benieuwd naar bent, terwijl je rustig rondloopt.

Sta je niet in de ruimte maar ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Klik dan hier!

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.