Nieuwe ontvangstruimte AVR 100% waste-basted

De ontvangstruimte van AVR in Rozenburg is vernieuwd en volledig ingericht met gerecyclede materialen. “Het idee van de nieuwe ontvangstruimte is dat we, als AVR, een mooie plek hebben om ons verhaal te vertellen en te laten zien wat je allemaal kan met afval”, aldus Jasper de Jong, Commercieel directeur bij AVR.

Terug

100% waste-basted

De nieuwe ontvangstruimte is volledig gemaakt van waste based producten. Van de lampen tot de vloerbedekking. Zo’n ruimte ontwikkelen kunnen we natuurlijk niet alleen. Fokkema & Partners en Architectuur Maken hebben de architectuur van deze ruimte op hun naam staan. De mooie interieurinrichting hebben we te danken aan Gielissen.

Architecten Ferry in ’t Veld en Gina Nieboer over het ontwerp: “Het gehele traject van ontwerp tot uitvoering was anders dan anders met alleen gerecyclede materialen. Hier zitten veel innovaties in, sommige producten zijn voor het eerst en speciaal voor AVR gemaakt. Ook zijn bewust oude onderdelen behouden, bijvoorbeeld de vloer, de glazen bakstenen, de plafondtegels en de puien. Dit om zelf niet meer afval te creëren wanneer je het opnieuw kan gebruiken.”

Mede mogelijk gemaakt door

Uiteraard zijn in de ruimte ook ‘nieuwe’ materialen gebruikt. Daarvoor werkten we met vele partijen samen die allemaal hun steentje bijdragen aan een schonere wereld. Onderneming StoneCycling draagt wel héél veel steentjes bij. Zij hebben namelijk bakstenen gemaakt met de bodemassen die bij AVR overblijven na het verbrandingsproces. Deze bakstenen zijn zowel buiten voor de entree gebruikt, als binnen voor de balie. Nog een product waarvoor de bodemassen van AVR zijn gebruikt, zijn de keramische tegels boven de koffiehoeken zijn gemaakt door Studio Mixtura. Daria van Studio Mixtura maakt daar een basis voor glazuur van: ForzGlaze. Het glazuur kan worden gebruikt op verschillende keramische producten, ziet er prachtig uit en voldoet aan alle milieucriteria.

Ook Studio Wae wil een grote impact maken op duurzaamheid, dit doen zij door bijvoorbeeld tapijttegels te maken, volledig van gerecycled materiaal, volledig circulair en bio-based. Het (enige) ingrediënt van de tegels is productieafval van de tapijtindustrie. Deze tegels vind je nu ook bij AVR terug, net als de krukjes, katheder en statafel gemaakt van het kunststof van PET-flessen. Deze zijn gemaakt door Better Future Factory. Zij zoeken naar nieuwe oplossingen om kunststof te recyclen. Dit hebben zij gedaan door meubelstukken voor de nieuwe ontvangstruimte te maken.

Echte eyecatchers zijn het. En dan ook nog eens duurzaam. De lampen die Studio Snowpuppespeciaal voor AVR gemaakt heeft, bestaan uit 160 gram van 100 procent gerecycled papier. De lampenin de ontvangstruimte van AVR zijn het model Signature. Dit was het eerste model van Studio Snowpuppe. Als laatste, maar zeker net zo indrukwekkend, is de wanddecoratie van DenimTex. Zij maken unieke wanddecoratie van jeans en textiel. Bijna alle muren in de nieuwe ontvangstruimte van AVR zijn gedecoreerd met DenimTex. In deze ruimte hangt een mix van biobased vezels van katoen en zijde.

Met eigen ogen zien

Ben je benieuwd hoe onze ontvangstruimte eruit ziet? Bekijk dan de 360 graden foto hierboven en neem een digitaal kijkje door deze ruimte.

Je bent ook van harte welkom om de ruimte met je eigen ogen te komen bekijken. Plan je hier je bezoek.

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.