Overheid tevreden over de inventarisatie van het proces rondom het ZZS-beleid van AVR!

Bij het verbranden van afval komt niet alleen energie vrij, maar ook minder positieve bijproducten. Met deze zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) gaan we bij AVR heel zorgvuldig om om mens en dier te beschermen. In opdracht van de overheid maakten we ons ZZS-beleid inzichtelijk. Met een positief oordeel als eindresultaat! Lees in ons Jaarbericht van 2020 hoe wij onze emissies minimaliseren!

Terug

Wat zijn ZZS?

Zeer Zorgwekkende stoffen zijn stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, ophopen in het milieu en/of zeer moeilijk afbreekbaar zijn. Denk onder meer aan PFAS. Ook huishoudelijk restafval, bedrijfsafval, apart ingezameld GFT en zwerfafval bevatten ZZS in lage concentraties, omdat deze in alledaagse producten verwerkt zijn.

Het streven: ZZS in, geen ZZS uit

In veel afvalstromen die AVR verwerkt, zitten dus stoffen, die vallen in de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). AVR streeft ernaar om het afval op een zo milieuverantwoord mogelijke wijze te verwerken. Dat doen we door de ZZS door middel van verbranding af te breken of bij rookgasreiniging en waterzuivering af te vangen voor verdere verwerking.

Het onderzoek

In 2020 is er bij AVR een zeer uitgebreide inventarisatie uitgevoerd voor de vestigingen Duiven en Rozenburg in samenwerking met Royal HaskoningDHV. In de inventarisatie zijn de types ZZS vastgesteld op vier gebieden: in het inkomende afval, in onze emissies (naar lucht en water), in de hulpstoffen en in de residu-stromen. Dit is gedaan voor de bio-energiecentrale (BEC), de thermische conversie-installatie (TCI), de Water Treatment-installatie (WT) en de afvalverbrandingsinstallaties (AVI) in Duiven en Rozenburg. Onderzocht zijn de types ZZS die vrij kunnen komen en de technieken waarmee we ZZS-emissies kunnen voorkomen en/of beperken.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste organische ZZS in de verbrandingsoven bij 1.000 – 1.400 graden worden afgebroken. Alleen stoffen die bij verbranding niet of gedeeltelijk worden afgebroken of die mogelijk ontstaan bij verbranding, worden afgevangen in de rookgasreiniging. Omdat de reiniging geen 100% rendement heeft, is er altijd sprake van een minimale emissie. Dit zijn onder andere (zware) metalen, dioxinen/furanen (PCDD/F) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) uit bijvoorbeeld bouwmaterialen. Gelukkig zijn de hoeveelheden daarvan zeer minimaal vergeleken bij de hoeveelheid in het afval vóór de verwerking. Vanuit ZZS is er een minimaliseringsplicht waaraan AVR continue werkt.

De conclusie

Uit de resultaten blijkt dat we het ZZS-beleid en alle voortvloeiende verplichtingen naleven en een steentje bijdragen aan het ontzorgen van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Maar wij vinden dat het altijd beter kan (en moet). Voor de resthoeveelheden ZZS gaan we daarom onderzoeken hoe we deze nog beter kunnen vermijden en reduceren. Over vijf jaar volgt een voortgangsrapport, waar we hopelijk nog positiever nieuws kunnen brengen!

Lees in ons Jaarbericht van 2020 hoe wij onze emissies minimaliseren!

Meer berichten:

Van gedachten wisselen met…

Deze keer vroegen we Patrick Snik en Dominic Dullemond van AVR Duiven of het LASTIG of LEUK is om te innoveren en om te gaan met nieuwe technologieën? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…

Rozenburg ontmoet Duiven

Hoewel de fabriek in Rozenburg nu niet draait, blijven we investeren in leren en ontwikkelen. Een aantal operators ging naar Duiven om ervaring op te doen met het stookproces en zich voor te bereiden op de herstart in Rozenburg.

Een dag meelopen met… Arnold op den Brouw!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Arnold op de Brouw die verantwoordelijk is voor de facilitaire voorzieningen, vooral rondom project Phoenix.

Van Chemisch Analist naar Procestechnoloog

Bij AVR zijn er volop mogelijkheden om je carrière te ontwikkelen. Carl Harkema is hier een mooi voorbeeld van. Na 3,5 jaar als analist op het lab is hij sinds januari dit jaar procestechnoloog bij de afdeling Plant Performance.