Overheid tevreden over de inventarisatie van het proces rondom het ZZS-beleid van AVR!

Bij het verbranden van afval komt niet alleen energie vrij, maar ook minder positieve bijproducten. Met deze zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) gaan we bij AVR heel zorgvuldig om om mens en dier te beschermen. In opdracht van de overheid maakten we ons ZZS-beleid inzichtelijk. Met een positief oordeel als eindresultaat! Lees in ons Jaarbericht van 2020 hoe wij onze emissies minimaliseren!

Terug

Wat zijn ZZS?

Zeer Zorgwekkende stoffen zijn stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, ophopen in het milieu en/of zeer moeilijk afbreekbaar zijn. Denk onder meer aan PFAS. Ook huishoudelijk restafval, bedrijfsafval, apart ingezameld GFT en zwerfafval bevatten ZZS in lage concentraties, omdat deze in alledaagse producten verwerkt zijn.

Het streven: ZZS in, geen ZZS uit

In veel afvalstromen die AVR verwerkt, zitten dus stoffen, die vallen in de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). AVR streeft ernaar om het afval op een zo milieuverantwoord mogelijke wijze te verwerken. Dat doen we door de ZZS door middel van verbranding af te breken of bij rookgasreiniging en waterzuivering af te vangen voor verdere verwerking.

Het onderzoek

In 2020 is er bij AVR een zeer uitgebreide inventarisatie uitgevoerd voor de vestigingen Duiven en Rozenburg in samenwerking met Royal HaskoningDHV. In de inventarisatie zijn de types ZZS vastgesteld op vier gebieden: in het inkomende afval, in onze emissies (naar lucht en water), in de hulpstoffen en in de residu-stromen. Dit is gedaan voor de bio-energiecentrale (BEC), de thermische conversie-installatie (TCI), de Water Treatment-installatie (WT) en de afvalverbrandingsinstallaties (AVI) in Duiven en Rozenburg. Onderzocht zijn de types ZZS die vrij kunnen komen en de technieken waarmee we ZZS-emissies kunnen voorkomen en/of beperken.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste organische ZZS in de verbrandingsoven bij 1.000 – 1.400 graden worden afgebroken. Alleen stoffen die bij verbranding niet of gedeeltelijk worden afgebroken of die mogelijk ontstaan bij verbranding, worden afgevangen in de rookgasreiniging. Omdat de reiniging geen 100% rendement heeft, is er altijd sprake van een minimale emissie. Dit zijn onder andere (zware) metalen, dioxinen/furanen (PCDD/F) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) uit bijvoorbeeld bouwmaterialen. Gelukkig zijn de hoeveelheden daarvan zeer minimaal vergeleken bij de hoeveelheid in het afval vóór de verwerking. Vanuit ZZS is er een minimaliseringsplicht waaraan AVR continue werkt.

De conclusie

Uit de resultaten blijkt dat we het ZZS-beleid en alle voortvloeiende verplichtingen naleven en een steentje bijdragen aan het ontzorgen van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Maar wij vinden dat het altijd beter kan (en moet). Voor de resthoeveelheden ZZS gaan we daarom onderzoeken hoe we deze nog beter kunnen vermijden en reduceren. Over vijf jaar volgt een voortgangsrapport, waar we hopelijk nog positiever nieuws kunnen brengen!

Lees in ons Jaarbericht van 2020 hoe wij onze emissies minimaliseren!

Meer berichten:

Grote brand bij AVR

Vandaag heeft een zeer grote brand gewoed op het terrein van AVR in Rozenburg. Inmiddels is het sein brand meester gegeven.

Dutch Design Week komt eraan!

21 Oktober komt snel dichterbij, en daarmee ook de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) in Eindhoven. Het project waarin AVR samen met WasteCraft en Petje Af is gestapt, begint dus aan de eindfase. Tijd voor een update.

Over het automatiseren van het bunkerproces

Werkzaamheden die eerst handmatig werden uitgevoerd, worden steeds vaker overgenomen door machines of computers. Door onze processen te automatiseren, wordt het werk een stuk makkelijker – en maken we van AVR een toekomstbestendig bedrijf. Het project bunkerkranen in Rozenburg is daar een mooi voorbeeld van. Teamleider Reliability Engineering Teun Kalle en kraanmachinist Ben Manintveld zijn nauw betrokken bij het project, en leggen uit waarom zij denken dat het automatiseren van het bunkerproces voor zowel AVR als de medewerkers een hele verbetering is.

AVR, Stichting Petje Af en WasteCraft op weg naar Dutch Design Week 2023

Van een Perfect Days-donatie aan Stichting Petje Af en een samenwerking met WasteCraft op het gebied van onze NSI rolden we in een nieuw avontuur. Donderdag 27 oktober vorig jaar begonnen AVR, WasteCraft en de kinderen van stichting Petje Af samen aan een bijzondere reis om van afval een gaaf designproduct te maken dat in oktober gepresenteerd wordt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Tijd voor een update!

Creatief op canvas

Wie is niet grootgebracht met tekenen, schilderen en knutselen? Waar het voor de een slechts een vak op school is, is het voor Yvonne veel meer dan dat. Wekelijks is zij te vinden bij expositiegroep Lokaal9 in Arnhem, waar zij tekent en schildert. “Hier laat ik mijn creativiteit de vrije loop.”