Overslagstation AVR Utrecht krijgt metamorfose!

In 1977 is in Utrecht het Overslagstation Utrecht ofwel de OSSU gebouwd, waar het afval uit Utrecht naar toe komt. Het afval wordt daar gewogen en verzendklaar gemaakt om te verschepen naar Rozenburg. Het aantal wegingen ligt nu op 188 per dag. Daar is de OSSU niet meer op berekend, zeker niet nu we het afval vanuit bijna de hele provincie overslaan.

Terug

“De OSSU krijgt een unieke nieuwe constructie en de werkwijze verandert mee”

Peter:

“Het contract met Utrecht is verlengd en dat is een impuls voor modernisering. We gaan een totaal nieuwe constructie bouwen met de afmeting van een voetbalveld. Een grote open hal zonder kolommen, met een dak dat aan spanten hangt. Die hangende constructie komt door een eis van de gemeente: het gebouw mag niet in het water staan, maar er moet wél een boot onder kunnen. Dus een deel van het gebouw hangt boven het water. Het is geen alledaagse constructie.”

V.l.n.r.: Stefan Lubezuk, Groepsleider Overslag & Transport en Peter Onderwater, Bouwkundig designer.

Stefan:

“De operatie verandert ook helemaal. Tot nu toe persen we het afval samen voordat het in containers gaat. Dat is omslachtig, want je hebt allerlei middelen nodig om het afval op de boot te krijgen. Die stappen halen we eruit: het afval gaat straks los in de boot. Dat scheelt gewicht van containers, en de tussenruimte wordt dan ook benut. Het vervoerde volume blijft gelijk, zonder al die ingrepen. Vandaar ook die grote hal.”

Peter:

“Zoiets bouw je nooit meer. Het is een uitdaging, iets om trots op te zijn. Als de nieuwe OSSU eenmaal staat en je komt aangereden, zie je iets speciaals.”

Stefan:

“Ik ben ook één en al enthousiasme. Voor de medewerkers wordt het wel wennen. Som-migen werken hier al vanaf het begin. Maar als je eerlijk en open bent en de voordelen van de vernieuwing laat zien, gaat het leven. Veranderen is lastig, zeker voor mensen die hier al langer werken. Daar moeten we rekening mee houden, want zij werken er. Alleen door goed samen te werken kun je iets maken waar de constructeur én de eindgebruikers zich in kunnen vinden.”

Peter:

“Een deel van de oude locatie is gesloopt en het werk is tijdelijk verplaatst naar het achter terrein. De operatie gaat door tijdens de bouw en daarom is er extra oog voor veiligheid. In 2022 gaan we de nieuwe OSSU bouwen. Dan staat er iets unieks.”

Meer berichten:

Veiligheidprijs voor Patrick Schaaf, Operator NSI in Rozenburg

Ieder kwartaal reiken we een Veiligheidsprijs uit aan een AVR-medewerker. SHEQ kiest welk bijzonder initiatief een positieve invloed heeft op onze veiligheid. De winnaar zetten we in het zonnetje en ontvangt een ‘veiligheidsprijs-wannahave’.

Dutch Design Week: AVR-kast onthuld door WasteCraft en Petje Af

Vrijdag 27 oktober vormde de eindbestemming van de bijzondere reis die AVR samen met WasteCraft en de kinderen van stichting Petje Af is begonnen. Die dag waren we namelijk vertegenwoordigd op de Dutch Design Week in Eindhoven. In de Schellensfabriek presenteerden diverse designers hun ontwerpen van afval en gerecycled materiaal. Ook het eindresultaat van onze journey was daar voor het publiek te bewonderen!

Update Brand AVR Rozenburg

AVR is samen met schade-experts de schade aan het opmaken van de grote brand die eind september woedde op de locatie van AVR in Rozenburg. AVR trekt samen met haar aandeelhouder op en is met man en macht aan het werk om de installaties voor zover mogelijk weer in gebruik te kunnen nemen. Helaas is het duidelijk dat het maanden gaat duren voor de installatie in gebruik genomen kan worden waar brandbaar afval van huishoudens en bedrijven wordt verwerkt. Voor deze installatie verwachten we een herstart in oktober 2024. Dit heeft een grote impact op klanten, leveranciers en medewerkers. AVR waardeert de steun die het van alle kanten ontvangt en werkt met volle overtuiging aan het herstel van de installaties in Rozenburg.

Afdeling inkoop: de onderandelaren van AVR!

Materialen, middelen en diensten zijn onmisbaar om onze installaties draaiende te houden. Van doosjes schroeven, chemicaliën en onderhoudsdiensten tot aan koffie. De afdeling Inkoop speelt hierbij een belangrijke rol. Marjon Veenendaal, manager van deze afdeling, vertelt over haar team en de werkzaamheden.

Een dag meelopen met… Rob Looman!

In ‘De dag van…’ lopen we een dagje mee met een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbij komen. Rob geeft sturing aan de afdeling Werktuigbouwkunde. Zij zijn verantwoordelijk voor het reguliere onderhoud bij AVR Duiven.