Overslagstation AVR Utrecht krijgt metamorfose!

In 1977 is in Utrecht het Overslagstation Utrecht ofwel de OSSU gebouwd, waar het afval uit Utrecht naar toe komt. Het afval wordt daar gewogen en verzendklaar gemaakt om te verschepen naar Rozenburg. Het aantal wegingen ligt nu op 188 per dag. Daar is de OSSU niet meer op berekend, zeker niet nu we het afval vanuit bijna de hele provincie overslaan.

Terug

“De OSSU krijgt een unieke nieuwe constructie en de werkwijze verandert mee”

Peter:

“Het contract met Utrecht is verlengd en dat is een impuls voor modernisering. We gaan een totaal nieuwe constructie bouwen met de afmeting van een voetbalveld. Een grote open hal zonder kolommen, met een dak dat aan spanten hangt. Die hangende constructie komt door een eis van de gemeente: het gebouw mag niet in het water staan, maar er moet wél een boot onder kunnen. Dus een deel van het gebouw hangt boven het water. Het is geen alledaagse constructie.”

V.l.n.r.: Stefan Lubezuk, Groepsleider Overslag & Transport en Peter Onderwater, Bouwkundig designer.

Stefan:

“De operatie verandert ook helemaal. Tot nu toe persen we het afval samen voordat het in containers gaat. Dat is omslachtig, want je hebt allerlei middelen nodig om het afval op de boot te krijgen. Die stappen halen we eruit: het afval gaat straks los in de boot. Dat scheelt gewicht van containers, en de tussenruimte wordt dan ook benut. Het vervoerde volume blijft gelijk, zonder al die ingrepen. Vandaar ook die grote hal.”

Peter:

“Zoiets bouw je nooit meer. Het is een uitdaging, iets om trots op te zijn. Als de nieuwe OSSU eenmaal staat en je komt aangereden, zie je iets speciaals.”

Stefan:

“Ik ben ook één en al enthousiasme. Voor de medewerkers wordt het wel wennen. Som-migen werken hier al vanaf het begin. Maar als je eerlijk en open bent en de voordelen van de vernieuwing laat zien, gaat het leven. Veranderen is lastig, zeker voor mensen die hier al langer werken. Daar moeten we rekening mee houden, want zij werken er. Alleen door goed samen te werken kun je iets maken waar de constructeur én de eindgebruikers zich in kunnen vinden.”

Peter:

“Een deel van de oude locatie is gesloopt en het werk is tijdelijk verplaatst naar het achter terrein. De operatie gaat door tijdens de bouw en daarom is er extra oog voor veiligheid. In 2022 gaan we de nieuwe OSSU bouwen. Dan staat er iets unieks.”

Meer berichten:

Grote brand bij AVR

Vandaag heeft een zeer grote brand gewoed op het terrein van AVR in Rozenburg. Inmiddels is het sein brand meester gegeven.

Dutch Design Week komt eraan!

21 Oktober komt snel dichterbij, en daarmee ook de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) in Eindhoven. Het project waarin AVR samen met WasteCraft en Petje Af is gestapt, begint dus aan de eindfase. Tijd voor een update.

Over het automatiseren van het bunkerproces

Werkzaamheden die eerst handmatig werden uitgevoerd, worden steeds vaker overgenomen door machines of computers. Door onze processen te automatiseren, wordt het werk een stuk makkelijker – en maken we van AVR een toekomstbestendig bedrijf. Het project bunkerkranen in Rozenburg is daar een mooi voorbeeld van. Teamleider Reliability Engineering Teun Kalle en kraanmachinist Ben Manintveld zijn nauw betrokken bij het project, en leggen uit waarom zij denken dat het automatiseren van het bunkerproces voor zowel AVR als de medewerkers een hele verbetering is.

AVR, Stichting Petje Af en WasteCraft op weg naar Dutch Design Week 2023

Van een Perfect Days-donatie aan Stichting Petje Af en een samenwerking met WasteCraft op het gebied van onze NSI rolden we in een nieuw avontuur. Donderdag 27 oktober vorig jaar begonnen AVR, WasteCraft en de kinderen van stichting Petje Af samen aan een bijzondere reis om van afval een gaaf designproduct te maken dat in oktober gepresenteerd wordt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Tijd voor een update!

Creatief op canvas

Wie is niet grootgebracht met tekenen, schilderen en knutselen? Waar het voor de een slechts een vak op school is, is het voor Yvonne veel meer dan dat. Wekelijks is zij te vinden bij expositiegroep Lokaal9 in Arnhem, waar zij tekent en schildert. “Hier laat ik mijn creativiteit de vrije loop.”