PERSBERICHT: Samenwerking AVR en HaloSep

Rotterdam, maandag 4 juli 2022 – AVR onderzoekt samen met HaloSep de recyclingmogelijkheden van rookgasreiningsmateriaal.

Terug

AVR gaat evalueren of rookgasreinigingsresidu is te recyclen door een partnerschap met het Zweedse HaloSep AB. Het HaloSep-proces is een gepatenteerde chemische recycling¬technologie om het gevaarlijke afval onschadelijk en nuttig toepasbaar te maken.

Door deze oplossing te realiseren, kan AVR nog meer circulair worden en haar footprint nog verder verkleinen. Het HaloSep (van ‘halogeenseparatie’) behandelt vliegas en zuur water van de rookgasreiniging in een gepatenteerd chemisch proces, dat hiervan drie nuttige stromen creëert. Dit zijn een kleine metaalfractie klaar voor recycling, een grote zoute waterige stroom en een mineraal product met constructieve eigenschappen.

De eerste stap is in juni gezet en levert een haalbaarheidsstudie met een conceptontwerp en alle benodigde informatie voor de aanvraag van benodigde milieu- en bouwvergunningen.

“HaloSep heeft een hele interessante chemische recyclingtechnologie ontwikkeld die al operationeel is bij een AfvalEnergieCentrale in Kopenhagen. Deze technologie zou heel goed kunnen passen bij de strategie van AVR om energie- en grondstoffen-efficiëntie te maximaliseren, en de CO2-footprint en milieu-impact te minimaliseren. Een volgende stap naar een wereld waarin niets onbenut blijft.“ zegt Michiel Timmerije, Director Energy & Residues van AVR

Staffan Svensson, President van HaloSep AB noemt de samenwerking met AVR belangrijk, omdat het een van de meest vooraanstaande afvalverwerkers in Europa is. “We zijn enthousiast om dit project uit te voeren, samen met AVR en ten bate van het milieu.”

“We zijn enthousiast om dit project uit te voeren, samen met AVR en ten bate van het milieu.” – Staffan Svensson

Over HaloSep AB

HaloSep AB is een dochterbedrijf van Stena Metall Group, een leidend Zweeds recyclingbedrijf met focus op Noord en West Europa. HaloSep AB biedt een unieke duurzame oplossing voor rookgasreinigingsresiduen van afvalenergiecentrales voor een circulaire economie.

Over AVR

AVR is gespecialiseerd in de verwerking van diverse soorten restafval en streeft continu naar maximale terugwinning van energie en materialen uit dit restafval door middel van effectieve, efficiënte en veilige bedrijfsvoering en duurzame partnerschappen. Het is onze ambitie om een schone wereld te creëren waarin niets onbenut blijft. AVR maakt wat waardeloos is weer waardevol.

NOOT REDACTIE (NIET TER PUBLICATIE)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marie-Claire van der Schoor, woordvoerder AVR, 06-10534105

Meer berichten:

Afdeling productie AVR Duiven: ALTIJD AANWEZIG!

De afdeling Productie houdt de fabriek 24/7 draaiende. In Duiven bestaat deze afdeling uit vijf ploegen met ieder acht collega’s; een wachtchef die de leiding heeft, een hoofoperator die het overzicht houdt, en een aantal 1e en 2e operators die de machines beheren. Ze werken in volcontinue diensten, de collega’s wisselen elkaar af om ervoor te zorgen dat het afvalverwerkingsproces non-stop doorgaat. Wachtchef Henry Slot van ploeg A vertelt wat er zich allemaal afspeelt in Duiven.

Uitbreiding industrieel stoomnetwerk Rotterdam bespaart 50 miljoen m3 aardgas

In het Botlekgebied in Rotterdam bundelen industriële spelers hun krachten om het aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Dat doen zij door stoom die vrijkomt als restwarmte bij industriële processen te hergebruiken. Alle betrokken partijen hebben de contracten voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk ondertekend. Met deze vergaande samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. Terwijl de inkt van de handtekeningen droogt, zijn de voorbereidingen al gestart.

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.