Wie verbrandt jouw afval?

Je zet de vuilniszak buiten, die wordt opgehaald en waarschijnlijk denk je er verder niet meer aan. Maar restafval verwerkt zichzelf natuurlijk niet. Wie doet dat eigenlijk?

Terug

In en om Rotterdam en Arnhem verbrandt en verwerkt AVR je restafval. Maar ook als je in Utrecht of Den Haag woont heb je grote kans dat dit de partij is die jouw grijze afvalzakken verwerkt. Hoe dat verwerken stap voor stap in zijn werk gaat kun je hier lezen. We vroegen Pim de Vries, director waste processing bij AVR, om meer te vertellen over het ontstaan van AVR en haar ontwikkelingen.

Het ontstaan van AVR

AVR startte zo’n veertig jaar geleden. ‘De stortplaatsen in Nederland raakten vol. De behoefte ontstond om daar iets aan te doen. Onder andere AVR bood een alternatief door te beginnen met afvalverbranding.’
En zo geschiedde. AVR begon met het verbranden van afval. Tijdens de verbranding kwam energie vrij en er zijn vervolgens vrijwel meteen turbines bij gezet om elektriciteit op te wekken.
De Vries gaat verder: ‘Toen bekend werd dat de verbrandingsrook schadelijk was voor onze gezondheid, zijn er bij AVR rookgasreinigingsinstallaties gebouwd. Deze maken de rook, die vrijkomt bij verbranding, weer zo schoon mogelijk. Daarin voldoen we aan de strengste normen.’

We produceren inmiddels niet alleen maar elektriciteit, maar ook stoom en stadsverwarming en grondstoffen voor bijvoorbeeld stoeptegels. En elke dag proberen we het een stukje beter te doen.

Pim de Vries,
Director Waste Processing

Ik ben verantwoordelijk voor de operationele afdelingen als Director waste processing. Een fantastische klus waarbij wij elke dag, verschillende soorten restafval vervoeren en slim verbranden om er vervolgens zoveel mogelijk energie van te maken en grondstoffen uit terug te winnen. We nemen dit werk serieus en zoeken elke dag naar manieren om het proces te perfectioneren.

Het teamwerk, de gedrevenheid van de mensen om mij heen en de uiteindelijke bijdrage aan een schonere wereld voor onze kinderen maakt dat ik trots ben op ons bedrijf.

Meer berichten:

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

Het Groene Woud is twee AVR-bomen rijker!

Bij AVR blijft ‘zero waste’ het uitgangspunt, ook op het gebied van CO2. We zijn goed op weg met het afvangen van CO2, doorleveren aan de glastuinbouw en het verwerken tot bouwstof, maar soms moet je je meerdere erkennen. In dit geval in een boom. Die neemt CO2 niet alleen op, maar maakt er ook nog eens zuurstof van!

Duurzame werkplek voor AVR Duiven

AVR Duiven is gevestigd op het duurzaamste Nederlandse bedrijventerrein van 2020! Bedrijventerrein Innofase deed mee aan de Circular Economy Award, met prestigieuze mededingers als het Schiphol Trade Park en het Werkspoorkwartier in Utrecht. Uiteindelijk werd Innofase uitgeroepen tot ‘het beste voorbeeld van de circulaire economie.’ Het resultaat van goed teamwork!

Importheffing op afval? Dat kan groener!

December 2019: het Urgenda-vonnis verplicht de Nederlandse Staat om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidde er begin 2020 toe dat het kabinet een importheffing invoerde op afval. AVR roept nu samen met ARN, Attero en EEW onder de naam ‘De Afvalvergroeners’ op tot afschaffing van de importheffing. Niet op basis van onderbuikgevoel, maar met cijfers en feiten. AEC’s leveren namelijk juist een duurzame bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie in 2050!

Mechanisch scheiden heeft de toekomst!

In de afgelopen tien jaar heeft de scheidingstechniek snelle stappen vooruit gemaakt. Daardoor kunnen we niet alleen méér plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan je thuis kunt doen, maar is dit ook nog eens van steeds betere kwaliteit.