Wonen in de toekomst!

Wanneer Olaf thuiskomt, komt zijn huis tot leven: lampen gaan vanzelf aan, de verwarming brengt de ruimte op de ideale temperatuur, en muziek speelt op precies het juiste volume. Deze slimme huisautomatisering is het resultaat van Olaf’s passie voor domotica. Dankzij deze technologie kan hij met een paar tikken op zijn smartphone of een eenvoudig stemcommando zijn huis op afstand bedienen en monitoren. Hij vertelt er enthousiast over.

Terug

Naam: Olaf Meinders

Woont in: ‘s Gravendeel

Relatie: Vriendin

Functie: ICT Servicemanager

Hoe lang bij AVR: Sinds 2001

Locatie: Rozenburg

Een slimmer huis

“Domotica staat voor de integratie van ‘smart home’ technologie, waarbij diverse elektronische apparaten en systemen in een huis samenkomen. Het doel? Het automatiseren van dagelijkse functies zoals verlichting, verwarming, luchtvochtigheid, beveiliging, en entertainment. Mijn passie voor domotica is ontstaan uit mijn achtergrond in IT gecombineerd met een enthousiasme voor het automatiseren van alledaagse taken. Er is zoveel mogelijk tegenwoordig! En waar kun je beter experimenteren en innoveren dan in je eigen huis?”

Slechts één commando nodig

“Het gaat verder dan enkel een pakket kopen en installeren. De echte uitdaging ligt in het creëren van automatiseringen. Met één opdracht aan Google Assistant zet ik een reeks zelf geprogrammeerde acties in gang. Zo zorgt ‘ik ga naar bed’ ervoor dat lampen uitgaan, de temperatuur daalt, buitensensoren activeren en er een muziekje speelt dat na een tijdje automatisch stopt. Mijn focus ligt op slimme verlichting, maar ook op personendetectie, vochtigheids- en luchtkwaliteitsregeling. Een hoge luchtvochtigheid activeert bijvoorbeeld de ventilatie. Dit alles ontwerp en programmeer ik met Node Red en C#. Voor de hardware ontwerp en soldeer ik zelf de printplaten.”

Went snel

“Het is bijzonder hoe snel je gewend raakt aan deze technologie, zelfs voor mijn vriendin, die er normaal niet zoveel om geeft. Het klinkt misschien gek, maar het frustreert me wanneer ik thuiskom en de lampen niet automatisch aangaan, waardoor ik in het donker beland. Gelukkig kan alles ook handmatig bediend worden in zulke ‘noodgevallen’. Naast het gemak en de efficiëntie, draagt het ook bij aan energiebesparing. Apparaten blijven niet onnodig aan. Wanneer ik een kamer verlaat, dimt het licht daar automatisch na twee minuten.”

Meegaan met de snelle ontwikkelingen

“De domoticawereld ontwikkelt zich snel, en het bijhouden ervan is een uitdaging. Het vraagt om voortdurende updates en verbeteringen. Vroeger gebruikten we bijvoorbeeld infraroodsensoren voor aanwezigheidsdetectie. Tegenwoordig detecteren geavanceerde technologieën, zoals hartslag- en radardetectie mijn aanwezigheid zonder dat ik beweeg. Een kleine revolutie in mijn huis!”

Meer berichten:

Een dag meelopen met… Leendert van der Vliet!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Leendert van der Vliet, onze Smeerder. Samen met collega Richel Scorea zorgen zij ervoor dat alle installaties van AVR Rozenburg van olie en vet worden voorzien. Als smeerdienst zijn zij de oren en ogen van het hele terrein.

Jaarbericht 2023: Veerkracht

Afgelopen jaar kreeg AVR te maken met veel uitdagingen, maar één ding werd vooral duidelijk: de veerkracht van ons bedrijf. In het jaarbericht van 2023 lees je hoe we de tegenslagen hebben aangepakt en welke successen we hebben geboekt. Daarnaast komen ook de bijzondere verhalen van collega’s en onze operationele resultaten aan bod. Kortom, het jaarbericht 2023 biedt een mooi overzicht van een memorabel jaar.

Afdeling productie AVR Duiven: ALTIJD AANWEZIG!

De afdeling Productie houdt de fabriek 24/7 draaiende. In Duiven bestaat deze afdeling uit vijf ploegen met ieder acht collega’s; een wachtchef die de leiding heeft, een hoofoperator die het overzicht houdt, en een aantal 1e en 2e operators die de machines beheren. Ze werken in volcontinue diensten, de collega’s wisselen elkaar af om ervoor te zorgen dat het afvalverwerkingsproces non-stop doorgaat. Wachtchef Henry Slot van ploeg A vertelt wat er zich allemaal afspeelt in Duiven.

Uitbreiding industrieel stoomnetwerk Rotterdam bespaart 50 miljoen m3 aardgas

In het Botlekgebied in Rotterdam bundelen industriële spelers hun krachten om het aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Dat doen zij door stoom die vrijkomt als restwarmte bij industriële processen te hergebruiken. Alle betrokken partijen hebben de contracten voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk ondertekend. Met deze vergaande samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. Terwijl de inkt van de handtekeningen droogt, zijn de voorbereidingen al gestart.