‘Er moet een schone wereld ontstaan waarin niets onbenut blijft’

Afval en energiebedrijf AVR behandelt restafval, en probeert daar zoveel mogelijk bruikbare materialen uit te halen. De verbrandingsovens produceren energie, warmte en stoom, zowel voor de industrie als huishoudens.

Terug

“Sinds jaar en dag draagt AVR bij aan het schoon houden van straten en steden. Wij zitten aan het eind van de economische keten. We ruimen de rommel op. AVR geeft in ieders ogen waardeloze afvalstromen weer een nuttige bestemming in de vorm van grondstoffen en energie”, aldus Yves Luca, de CEO van AVR. “Onze missie: een schone wereld creëren waarin niets onbenut blijft.”

Yves Luca is CEO bij afvalverwerkings- en recyclingbedrijf AVR, dat in 2019 als eerste begon met CO2-afvang op grote schaal.

Het belang van CO2-heffing is essentieel!

Om die missie in te vullen, heeft AVR een strategie ontwikkeld, die ertoe moet leiden dat AVR in 2030 CO2-neutraal is. “De techniek is er, die hebben we in Duiven ontwikkeld. Daar zitten we inmiddels op 20 procent CO2-reductie, en over een jaar of twee, misschien drie op 100 procent. Als we in Duiven geleerd hebben hoe we de CO2-afvang het beste kunnen aanpakken, gaan we het uitrollen bij onze andere installaties. In 2024 beginnen we daarmee. Dat vraagt om een investering van meer dan 80 miljoen euro.”

Luca kan het belang van een CO2-heffing niet genoeg benadrukken. “Soms is plastic afval kwalitatief onvoldoende om te hergebruiken. Dat is economisch gezien de moeilijkste stap, want hoeveel is het de maatschappij waard om afval te zuiveren en terug te brengen in de keten? Gerecycled materiaal concurreert met ‘virgin’ materiaal. Op de lange termijn moet je virgin materiaal belasten om een impuls te geven aan recycling.”

“Voor een klimaatneutraal Europa moet de oude industrie ook meewerken” – Yves Luca, CEO

Om de Europese ambitie van een klimaatneutraal continent in 2050 waar te maken, hebben we niet alleen nieuwe slimme bedrijven nodig, de oude industrie moet ook meedoen. We hebben ze beide nodig. “Zolang we fossiele brandstoffen gebruiken, hebben we olie gerelateerde bedrijven nog nodig. Maar ook zij moeten de draai gaan maken.”

Meer berichten:

Jaarbericht 2024: Daadkracht

AVR presenteert het jaarbericht 2024, getiteld Daadkracht. Een terugblik op een jaar vol uitdagingen én prestaties, waarin we vastberaden hebben gebouwd aan herstel en vooruitgang. Klaar voor de toekomst!

AVR stijgt naar Trede 2 op de PSO-Prestatieladder

Goed nieuws: AVR heeft Trede 2 behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit onafhankelijke keurmerk van TNO laat zien dat we ons als organisatie actief inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt en werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze certificering op Trede 2 betekent dat AVR bovengemiddeld presteert op het gebied van sociaal ondernemen in vergelijking met andere organisaties in Nederland.

Eneco en AVR Rozenburg hervatten warmtelevering in Rotterdam!

Na ruim 1,5 jaar bouw- en herstelwerkzaamheden is afvalverwerker AVR in Rozenburg weer in staat om warmte te leveren voor het warmtenet van Eneco. De afgelopen maanden werd de warmtelevering stap voor stap opgestart en sinds deze maand draait AVR weer op volle capaciteit.

Netcongestie maakt Smart Energy Hubs bijna noodzakelijk!

Op steeds meer bedrijventerreinen ontstaan plannen voor Smart Energy Hubs. De Lifeport-regio wil daarin vooroplopen en daarom zijn er meerdere pilots. Ondernemers die daaraan meedoen zien het als een deel van de oplossing voor de problematiek rond netcongestie. Ook Remco Rutgers van AVR en Niels Straub van Duynie zien meer voordelen dan obstakels.

Een dag meelopen met… Jose Pedro Neto!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Jose Pedro Neto die verantwoordelijk is voor het opstarten van alle technische faciliteiten bij AVR locatie Rozenburg voor Project Phoenix.