Dutch Design Week komt eraan!

21 Oktober komt snel dichterbij, en daarmee ook de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) in Eindhoven. Het project waarin AVR samen met WasteCraft en Petje Af is gestapt, begint dus aan de eindfase. Tijd voor een update.

Terug

De wensen

Het begon allemaal met een workshop bij WasteCraft, waarbij de kinderen van Petje Af te zien kregen wat je van afval voor moois kunt maken en hun ideeën mochten spuien. Ze hadden duidelijke wensen en ideeën: ze wilden een kast voor in een tienerkamer. Het gemarmerde effect van zwart en wit sprak hun heel erg aan, maar ook subtiele werking met kleurtjes daarbij kon hun goedkeuring wegdragen.

Versterking

Voor de uitwerking van deze ideeën heeft WasteCraft versterking gekregen van een bijzonder stel designers: Ties de Vos, Lisanne Kamphuis, Vivian Erdtsieck en Kees Dekkers. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de Salone del Mobile ’23, een jaarlijkse designbeurs in Milaan. Alle designers vinden elkaar in hun passie voor ‘waste’, en werken regelmatig samen onder de naam ‘Dutch Circular Design.’ Ze hopen met hun samenwerking een ‘movement’ te beginnen voor circulair design.

Foto team designers op bezoek bij AVR Rozenburg: V.l.n.r.: Sven Noordhoek (CEO WasteCraft), Kees Dekkers, Vivian Erdtsieck (gehurkt), Tim Huysse (Hoofdoperator NSI), Ties de Vos en Lisanne Kamphuis.

Bezoek aan AVR

Pasgeleden waren de designers op bezoek bij AVR om een keuze te maken uit het gerecyclede materiaal waarvan het ontwerp gerealiseerd gaat worden. Een inspirerend bezoek voor alle partijen. De ontwerpers hebben de materialen met zorg geselecteerd en terecht, want het is letterlijk de bouwsteen waarvan het eindproduct gemaakt gaat worden.

Ontdekkingsreis

De designers gaan de ideeën van de kinderen van Petje Af omtoveren tot een kast waarin heel subtiel de huisstijlkleuren van AVR zijn verwerkt. Waar het voor de volwassenen een “gewone” kast zal zijn, wordt de kast voor de kinderen een ontdekkingsreis. Bij sommige plankjes die aan de bovenkant glad zijn, is aan de onderkant een avontuur te ontdekken… Hoe dit eruit gaat zien? Daarover kunnen we pas meer vertellen na de officiële onthulling tijdens DDW!

WasteCraft door: Rogier Heijning, Aernout Zappey en Sven Noordhoek

Je zou het bijna niet denken, maar deze 50+-ers zijn rookies op het gebied van design. Toch zijn zij gefascineerd geraakt door deze branche en produceren zij producten die onder andere te vinden zijn in MoMa New York en het London Design Museum. Zij vinden het superbelangrijk om afval te kunnen herkennen in design. Laat dat nou net datgene zijn wat ons bindt

Meer berichten:

Uitbreiding industrieel stoomnetwerk Rotterdam bespaart 50 miljoen m3 aardgas

In het Botlekgebied in Rotterdam bundelen industriële spelers hun krachten om het aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Dat doen zij door stoom die vrijkomt als restwarmte bij industriële processen te hergebruiken. Alle betrokken partijen hebben de contracten voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk ondertekend. Met deze vergaande samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. Terwijl de inkt van de handtekeningen droogt, zijn de voorbereidingen al gestart.

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.

Herstelwerkzaamheden AVR Rozenburg in volle gang

Op 21 september 2023 woedde er een grote brand bij AVR in Rozenburg. Sinds die tijd werken we hard aan het herstel en de wederopbouw van onze fabriek. Dit omvat een aantal grote projecten, maar ook tijdelijke noodvoorzieningen. Dit alles om ervoor te zorgen dat we vanaf oktober 2024 weer afval van gemeentes en bedrijven kunnen verwerken, energie kunnen leveren en onze bijdrage aan een beter klimaat kunnen hervatten.