Herstelwerkzaamheden AVR Rozenburg in volle gang

Op 21 september 2023 woedde er een grote brand bij AVR in Rozenburg. Sinds die tijd werken we hard aan het herstel en de wederopbouw van onze fabriek. Dit omvat een aantal grote projecten, maar ook tijdelijke noodvoorzieningen. Dit alles om ervoor te zorgen dat we vanaf oktober 2024 weer afval van gemeentes en bedrijven kunnen verwerken, energie kunnen leveren en onze bijdrage aan een beter klimaat kunnen hervatten.

Terug

Afval

Sinds de brand kan AVR het restafval van haar gemeentelijke klanten en de inzamelaars van bedrijfsafval tijdelijk niet meer zelf verwerken. Inmiddels kan door de inzet van vele partijen het ingezamelde afval op een tiental locaties in Nederland verbrand of opgeslagen worden. Dit is een enorme operatie die tot nu toe goed verloopt. Om dit te kunnen continueren, worden zorgvuldige en versnelde (gedoog)vergunningstrajecten doorlopen. Wij zijn zeer dankbaar voor alle inzet en aandacht die dit nog steeds krijgt van de vele betrokken gemeenten, instanties en (afval)bedrijven.

Bouw nieuwe ‘stoom-watercyclus’

Door de brand is onze energiecentrale onbruikbaar geraakt. Hierdoor zijn we niet in staat afval te verwerken, omdat de hitte die vrijkomt bij het verbranden van het restafval niet kan worden afgevoerd in de vorm van stoom. Inmiddels zijn we een aantal maanden bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe ‘stoom-watercyclus,’ zodat we de stoom weer kunnen afvoeren. De bouw van de nieuwe ‘stoom-watercyclus’ is begin januari gestart. Zodra de bouw is afgerond, zijn we vanaf oktober 2024 weer in staat het restafval van gemeenten en bedrijven te verwerken. Daarmee hervatten we ook de levering van stoom en stadswarmte.

Tijdelijke warmteketels voor stadswarmte

In de tussentijd hebben we in samenwerking met Vattenfall en Eneco gezorgd voor drie tijdelijke warmteketels op ons terrein. Samen met de overige noodketels die Eneco en Vattenfall elders in de omgeving hebben geïnstalleerd, zorgt dit ervoor dat er voldoende stadswarmte geleverd kan worden waardoor ook met de koude dagen de huishoudens verwarmd blijven.

Aanleg nieuwe elektravoorziening

De brand heeft tevens onze huidige elektravoorziening verwoest, die verantwoordelijk was voor de besturing en hoogspanning van onze fabrieken. Dit hebben wij tijdelijk opgevangen met noodvoorzieningen. De komende maanden leggen wij een compleet nieuw netwerk aan dat moet zorgen voor een stabiele stroomlevering aan al onze fabrieken op het terrein.

Opstart zelfstandige fabrieken

Naast onze ‘Energy from Waste’ fabriek, oftewel de verbrandingsovens waar we het restafval van gemeenten en inzamelaars van bedrijfsafval verwerken, bevinden zich op het terrein ook een drietal andere fabrieken/installaties. Deze fabrieken zijn eind december weer opgestart.

 

  • Onze Biomassaenergiecentrale is weer in gebruik sinds half november. Hierdoor zijn we in staat om, naast de verwerking van afvalhout, stoom te leveren aan onze klant Tronox;
  • Onze Nascheidingsinstallatie is sinds begin december weer voor 50% van haar capaciteit in gebruik. Hierdoor kunnen we de plastics, metalen en drankkartons uit het huishoudelijk afval weer terugwinnen;
  • De Caustic Water Treatment, de fabriek waarin we afvalwater verwerken van Shell Moerdijk en LyondellBasell, is ook sinds eind december weer in gebruik.

Samenwerkingen met vele partijen

We werken hard aan het herstel van onze fabriek, waarbij veiligheid voorop staat. We willen snel weer op de gebruikelijke manier afval kunnen gaan verwerken en zijn enorm blij en dankbaar voor de inzet en hulp die wij van vele partijen krijgen. Dit doet ons deugd en geeft ons een flinke dosis positieve energie, waardoor we vol vertrouwen naar de toekomst kijken!

Meer berichten:

Wonen in de toekomst!

Wanneer Olaf thuiskomt, komt zijn huis tot leven: lampen gaan vanzelf aan, de verwarming brengt de ruimte op de ideale temperatuur, en muziek speelt op precies het juiste volume. Deze slimme huisautomatisering is het resultaat van Olaf’s passie voor domotica. Dankzij deze technologie kan hij met een paar tikken op zijn smartphone of een eenvoudig stemcommando zijn huis op afstand bedienen en monitoren. Hij vertelt er enthousiast over.

Een dag meelopen met… Leendert van der Vliet!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Leendert van der Vliet, onze Smeerder. Samen met collega Richel Scorea zorgen zij ervoor dat alle installaties van AVR Rozenburg van olie en vet worden voorzien. Als smeerdienst zijn zij de oren en ogen van het hele terrein.

Jaarbericht 2023: Veerkracht

Afgelopen jaar kreeg AVR te maken met veel uitdagingen, maar één ding werd vooral duidelijk: de veerkracht van ons bedrijf. In het jaarbericht van 2023 lees je hoe we de tegenslagen hebben aangepakt en welke successen we hebben geboekt. Daarnaast komen ook de bijzondere verhalen van collega’s en onze operationele resultaten aan bod. Kortom, het jaarbericht 2023 biedt een mooi overzicht van een memorabel jaar.

Afdeling productie AVR Duiven: ALTIJD AANWEZIG!

De afdeling Productie houdt de fabriek 24/7 draaiende. In Duiven bestaat deze afdeling uit vijf ploegen met ieder acht collega’s; een wachtchef die de leiding heeft, een hoofoperator die het overzicht houdt, en een aantal 1e en 2e operators die de machines beheren. Ze werken in volcontinue diensten, de collega’s wisselen elkaar af om ervoor te zorgen dat het afvalverwerkingsproces non-stop doorgaat. Wachtchef Henry Slot van ploeg A vertelt wat er zich allemaal afspeelt in Duiven.