Herstelwerkzaamheden AVR Rozenburg in volle gang

Op 21 september 2023 woedde er een grote brand bij AVR in Rozenburg. Sinds die tijd werken we hard aan het herstel en de wederopbouw van onze fabriek. Dit omvat een aantal grote projecten, maar ook tijdelijke noodvoorzieningen. Dit alles om ervoor te zorgen dat we vanaf oktober 2024 weer afval van gemeentes en bedrijven kunnen verwerken, energie kunnen leveren en onze bijdrage aan een beter klimaat kunnen hervatten.

Terug

Afval

Sinds de brand kan AVR het restafval van haar gemeentelijke klanten en de inzamelaars van bedrijfsafval tijdelijk niet meer zelf verwerken. Inmiddels kan door de inzet van vele partijen het ingezamelde afval op een tiental locaties in Nederland verbrand of opgeslagen worden. Dit is een enorme operatie die tot nu toe goed verloopt. Om dit te kunnen continueren, worden zorgvuldige en versnelde (gedoog)vergunningstrajecten doorlopen. Wij zijn zeer dankbaar voor alle inzet en aandacht die dit nog steeds krijgt van de vele betrokken gemeenten, instanties en (afval)bedrijven.

Bouw nieuwe ‘stoom-watercyclus’

Door de brand is onze energiecentrale onbruikbaar geraakt. Hierdoor zijn we niet in staat afval te verwerken, omdat de hitte die vrijkomt bij het verbranden van het restafval niet kan worden afgevoerd in de vorm van stoom. Inmiddels zijn we een aantal maanden bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe ‘stoom-watercyclus,’ zodat we de stoom weer kunnen afvoeren. De bouw van de nieuwe ‘stoom-watercyclus’ is begin januari gestart. Zodra de bouw is afgerond, zijn we vanaf oktober 2024 weer in staat het restafval van gemeenten en bedrijven te verwerken. Daarmee hervatten we ook de levering van stoom en stadswarmte.

Tijdelijke warmteketels voor stadswarmte

In de tussentijd hebben we in samenwerking met Vattenfall en Eneco gezorgd voor drie tijdelijke warmteketels op ons terrein. Samen met de overige noodketels die Eneco en Vattenfall elders in de omgeving hebben geïnstalleerd, zorgt dit ervoor dat er voldoende stadswarmte geleverd kan worden waardoor ook met de koude dagen de huishoudens verwarmd blijven.

Aanleg nieuwe elektravoorziening

De brand heeft tevens onze huidige elektravoorziening verwoest, die verantwoordelijk was voor de besturing en hoogspanning van onze fabrieken. Dit hebben wij tijdelijk opgevangen met noodvoorzieningen. De komende maanden leggen wij een compleet nieuw netwerk aan dat moet zorgen voor een stabiele stroomlevering aan al onze fabrieken op het terrein.

Opstart zelfstandige fabrieken

Naast onze ‘Energy from Waste’ fabriek, oftewel de verbrandingsovens waar we het restafval van gemeenten en inzamelaars van bedrijfsafval verwerken, bevinden zich op het terrein ook een drietal andere fabrieken/installaties. Deze fabrieken zijn eind december weer opgestart.

 

  • Onze Biomassaenergiecentrale is weer in gebruik sinds half november. Hierdoor zijn we in staat om, naast de verwerking van afvalhout, stoom te leveren aan onze klant Tronox;
  • Onze Nascheidingsinstallatie is sinds begin december weer voor 50% van haar capaciteit in gebruik. Hierdoor kunnen we de plastics, metalen en drankkartons uit het huishoudelijk afval weer terugwinnen;
  • De Caustic Water Treatment, de fabriek waarin we afvalwater verwerken van Shell Moerdijk en LyondellBasell, is ook sinds eind december weer in gebruik.

Samenwerkingen met vele partijen

We werken hard aan het herstel van onze fabriek, waarbij veiligheid voorop staat. We willen snel weer op de gebruikelijke manier afval kunnen gaan verwerken en zijn enorm blij en dankbaar voor de inzet en hulp die wij van vele partijen krijgen. Dit doet ons deugd en geeft ons een flinke dosis positieve energie, waardoor we vol vertrouwen naar de toekomst kijken!

Meer berichten:

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.

De dag van… Jack Koot!

In ‘De dag van…’ lopen we een dagje mee met een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er voorbij komen.

Dutch Design Week: AVR-kast onthuld door WasteCraft en Petje Af

Vrijdag 27 oktober vormde de eindbestemming van de bijzondere reis die AVR samen met WasteCraft en de kinderen van stichting Petje Af is begonnen. Die dag waren we namelijk vertegenwoordigd op de Dutch Design Week in Eindhoven. In de Schellensfabriek presenteerden diverse designers hun ontwerpen van afval en gerecycled materiaal. Ook het eindresultaat van onze journey was daar voor het publiek te bewonderen!