AVR introduceert Energydesk

Duurzamer werken door focus op maximale energie uit afval

De uitdaging van AVR is om uit verschillende soorten restafval zoveel mogelijk energie en grondstoffen terug te winnen. We ontwikkelen, veranderen en verbeteren continu onze manier van werken. Door de Energydesk gaat AVR nog meer energie uit het afval halen, naar verwachting 5-10% meer.

Terug

Deze extra energie is met name stoom en warmte. Vanaf het begin van de installatie in Rozenburg werd voornamelijk elektriciteit gemaakt. Vanaf 2013 is de energie-infrastructuur steeds verder uitgebreid. We leveren nu elektriciteit, stoom en warmte aan verschillende industriële klanten en aan de stad Rotterdam. Het is voor AVR Rozenburg daardoor steeds complexer geworden om onze brandstof goed te koppelen aan de hoeveelheid energie die gevraagd wordt. De Energydesk stemt vanaf 1 februari 2016 de vraag naar energie 24/7 af op de maximale energie uit het restafval.

Meer co2 reductie door maximale energie leveren

Door de energydesk kan AVR Rozenburg naar verwachting 6-10% meer energie leveren. De grootste verbetering is het optimaliseren van de levering van stoom en warmte voor de stad Rotterdam, 24 uur per dag. Alle laatste rest-energie wordt door de energydesk ingezet. Door energie uit afval wordt de inzet van fossiele brandstoffen voorkomen en wordt een forse CO2 reductie gerealiseerd. Het verduurzamen van warmte is voor Nederland een van de grootste uitdagingen van het energieakkoord. AVR draagt, mede door de nieuwe energydesk, haar steentje bij.

Meer berichten

Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

Minder verslakking door inzet infraroodcamera’s

Zoals je in het artikel over het overschot aan gerecycled plastic kunt lezen, zit er momenteel veel meer plastic in bedrijfsrestafval. De hogere calorische waarde van plastic heeft gevolgen voor de temperatuur binnen onze installatie. De ovens zijn heel precies afgesteld op afval dat gelijkmatig brandt. Heb je ineens een batch met veel plastic, dan wordt de oven veel te heet. Oftewel: de thermische waarde verschilt dan te veel per keer. Daardoor is het verslakkingsprobleem in onze ovens toegenomen. Maar bij AVR blijven we nooit hangen in het signaleren van een probleem, we zoeken altijd gelijk naar oplossingen!

AVR energie-hofleverancier van buurbedrijf 4PET

Sinds 2017 mogen wij recyclingbedrijf 4PET in Duiven voorzien van door ons opgewekte elektriciteit. Daar komt binnenkort warmte bij in de vorm van stoom. Daarvoor moeten eerst nog wat werkzaamheden worden verricht, maar vanaf 2021 gaan we stoom afblazen bij de buren zodat zij er warmpjes bijzitten. Fijn dat de samenwerking zo verder kan worden uitgebreid!