De plasticvanger in Rozenburg zorgt voor minder zwerfvuil!

Met kleine stappen vooruit om het zwerfvuil op Rozenburg en in de omgeving te verminderen. De plasticvanger die vorige week in het water is geplaatst bij de All Weather Terminal levert hier een bijdrage aan.

Terug

1 december, 2022

Waarom een plasticvanger?

Bij het overslaan van afval is het onvermijdelijk dat een deel daarvan gaat zwerven. Daarnaast bevindt AVR Rozenburg zich in een ‘kom’ in de haven. Afval drijft hier gemakkelijk naartoe. Uiteraard nemen wij hier onze verantwoordelijkheid en zorgen we ervoor dat het afval zoveel mogelijk uit het water wordt gehaald. Voorheen visten we dit afval uit het water met een vuilvisboot, wat veel handmatig werk opleverde.

Met de plasticvanger komt daar nu verandering in. Dit is een systeem dat in het water is geplaatst en ervoor zorgt dat al het zwerfvuil in het water ‘gevangen’ wordt.

Hoe werkt het?

Onze locatie in Rozenburg ligt als het ware in een ‘kom’ in de haven. Door de stroming verzamelt dat afval zich gemakkelijk in die kom. De plasticvanger werkt op eb en vloed. Tijdens vloed stroomt het afval erin. Bij eb trekt het water weer weg, maar blijft het zwerfvuil erin. Eens in de zoveel tijd wordt de plasticvanger dan geleegd.

Primeur voor AVR

AVR is het eerste particuliere bedrijf die een plasticvanger gaat plaatsen. We hopen natuurlijk dat meer bedrijven ons voorbeeld volgen en samen bouwen aan een schonere rivier.

Meer weten over deze stichting? Ga dan naar de website van Clear Rivers!

Meer berichten

Welke tas is het beste voor het milieu?

Ga je boodschappen doen of winkelen? Neem dan je eigen stevige tas mee. Gratis plastic tasjes zijn sinds begin 2016 verboden. Daardoor is het aantal plastic tassen met 80 procent afgenomen naar 35 plastic tassen per persoon per jaar. Een papieren tas is niet beter voor het milieu.

De onmisbare schakel binnen AVR Duiven

AVR staat nooit stil. Met twee locaties en ruim vijfhonderd medewerkers zorgen we ervoor dat onze verbrandings ovens 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien. De afdeling Facilitaire Dienst is hierbij een onmisbare schakel in het proces. De afdeling draait om het zo goed mogelijk organiseren en uitvoeren van diensten die ondersteunend zijn aan de kern-taken van onze organisatie. Sinds 1 april 2022 vormen Henk, Arno, Herbert, Willem, Ben en Jappie de Facilitaire Dienst in Duiven.

Een dag in het leven van Ed van Gelder

We lopen een dagje mee met een AVR-medewerker Ed van Gelder en welke werkzaamheden er zoal voorbij komen. Wat gebeurt er tussen 5.15 uur als zijn wekker afgaat en 17.45 uur als hij het AVR-terrein in Rozenburg verlaat? Je leest het hieronder!

Overslagstation AVR Utrecht krijgt metamorfose!

In 1977 is in Utrecht het Overslagstation Utrecht ofwel de OSSU gebouwd, waar het afval uit Utrecht naar toe komt. Het afval wordt daar gewogen en verzendklaar gemaakt om te verschepen naar Rozenburg. Het aantal wegingen ligt nu op 188 per dag. Daar is de OSSU niet meer op berekend, zeker niet nu we het afval vanuit bijna de hele provincie overslaan.

Bijzondere samenwerking AVR, Petje af en WasteCraft

Op donderdag 27 oktober starten wij een bijzondere samenwerking. AVR, Petje af en WasteCraft slaan de handen ineen om van waardevolle grondstoffen uit het nagescheiden afval van veel gemeenten, origineel design te maken. Door bij dit project stichting Petje af te betrekken helpen we kinderen bewust te maken van de problematiek en de kansen in de circulaire economie. Waar anders kunnen wij deze samenwerking beter laten starten dan op de Dutch Design Week in Eindhoven?