Update Brand AVR Rozenburg

AVR is samen met schade-experts de schade aan het opmaken van de grote brand die eind september woedde op de locatie van AVR in Rozenburg. AVR trekt samen met haar aandeelhouder op en is met man en macht aan het werk om de installaties voor zover mogelijk weer in gebruik te kunnen nemen. Helaas is het duidelijk dat het maanden gaat duren voor de installatie in gebruik genomen kan worden waar brandbaar afval van huishoudens en bedrijven wordt verwerkt. Voor deze installatie verwachten we een herstart in oktober 2024. Dit heeft een grote impact op klanten, leveranciers en medewerkers. AVR waardeert de steun die het van alle kanten ontvangt en werkt met volle overtuiging aan het herstel van de installaties in Rozenburg.

Terug

Niet alle installaties op het terrein zijn geraakt, maar het hart van het bedrijf, de energiecentrale, heeft enorme schade geleden. De basis van het werk van AVR is het verwerken van afval waarbij elektriciteit aan het net, stoom aan bedrijven en stadswarmte aan circa 160.000 huishoudens wordt geleverd. Omdat de verwerking van afval voorlopig niet kan plaatsvinden, kan dus ook geen elektriciteit, stoom of warmte worden opgewekt en geleverd.

Afval

AVR slaat momenteel het gemeentelijk afval tijdelijk op bij stortplaats De Spinder in Tilburg. AVR voert gesprekken met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Brabant, de provincie Gelderland en andere provincies en stortplaatsen in Nederland om dit ook voor de rest van dit jaar voort te kunnen zetten. Voor 2024 kijkt AVR naar andere (verbrandings)mogelijkheden in binnen- en buitenland en naar het tijdelijk bufferen van afval op daarvoor geschikte stortplaatsen.

De nascheidingsinstallatie waarbij plastic uit het afval wordt gehaald, de biomassa energie centrale voor het verwerken van afvalhout en de installatie voor het verwerken van industrieel afvalwater zijn in mindere mate geraakt door de brand. Deze installaties worden momenteel in gereedheid gebracht om naar verwachting in december 2023 en het eerste kwartaal van 2024 in gebruik te worden genomen.

Energie

De energieproductie zal voor langere tijd niet terug zijn op het oude niveau en mede daardoor bekijkt AVR samen met partners de mogelijkheden van tijdelijke voorzieningen. De stadswarmtebedrijven plaatsen op dit moment tijdelijke warmteketels op diverse locaties in Rotterdam om zodoende voldoende back-up te krijgen voor de winterperiode.

Meer berichten:

Veiligheidprijs voor Patrick Schaaf, Operator NSI in Rozenburg

Ieder kwartaal reiken we een Veiligheidsprijs uit aan een AVR-medewerker. SHEQ kiest welk bijzonder initiatief een positieve invloed heeft op onze veiligheid. De winnaar zetten we in het zonnetje en ontvangt een ‘veiligheidsprijs-wannahave’.

Dutch Design Week: AVR-kast onthuld door WasteCraft en Petje Af

Vrijdag 27 oktober vormde de eindbestemming van de bijzondere reis die AVR samen met WasteCraft en de kinderen van stichting Petje Af is begonnen. Die dag waren we namelijk vertegenwoordigd op de Dutch Design Week in Eindhoven. In de Schellensfabriek presenteerden diverse designers hun ontwerpen van afval en gerecycled materiaal. Ook het eindresultaat van onze journey was daar voor het publiek te bewonderen!

Afdeling inkoop: de onderandelaren van AVR!

Materialen, middelen en diensten zijn onmisbaar om onze installaties draaiende te houden. Van doosjes schroeven, chemicaliën en onderhoudsdiensten tot aan koffie. De afdeling Inkoop speelt hierbij een belangrijke rol. Marjon Veenendaal, manager van deze afdeling, vertelt over haar team en de werkzaamheden.

Een dag meelopen met… Rob Looman!

In ‘De dag van…’ lopen we een dagje mee met een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbij komen. Rob geeft sturing aan de afdeling Werktuigbouwkunde. Zij zijn verantwoordelijk voor het reguliere onderhoud bij AVR Duiven.

Tijdelijke oplossing voor opslag van afval

Het afval dat normaal gesproken wordt verwerkt door AVR in Rozenburg zal de komende vier weken worden gestort bij stortplaats De Spinder in Tilburg. Aan deze door AVR uitgewerkte oplossing is door vele partijen hard gewerkt.