Overheid tevreden over de inventarisatie van het proces rondom het ZZS-beleid van AVR!

Bij het verbranden van afval komt niet alleen energie vrij, maar ook minder positieve bijproducten. Met deze zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) gaan we bij AVR heel zorgvuldig om om mens en dier te beschermen. In opdracht van de overheid maakten we ons ZZS-beleid inzichtelijk. Met een positief oordeel als eindresultaat! Lees in ons Jaarbericht van 2020 hoe wij onze emissies minimaliseren!

Terug

Wat zijn ZZS?

Zeer Zorgwekkende stoffen zijn stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, ophopen in het milieu en/of zeer moeilijk afbreekbaar zijn. Denk onder meer aan PFAS. Ook huishoudelijk restafval, bedrijfsafval, apart ingezameld GFT en zwerfafval bevatten ZZS in lage concentraties, omdat deze in alledaagse producten verwerkt zijn.

Het streven: ZZS in, geen ZZS uit

In veel afvalstromen die AVR verwerkt, zitten dus stoffen, die vallen in de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). AVR streeft ernaar om het afval op een zo milieuverantwoord mogelijke wijze te verwerken. Dat doen we door de ZZS door middel van verbranding af te breken of bij rookgasreiniging en waterzuivering af te vangen voor verdere verwerking.

Het onderzoek

In 2020 is er bij AVR een zeer uitgebreide inventarisatie uitgevoerd voor de vestigingen Duiven en Rozenburg in samenwerking met Royal HaskoningDHV. In de inventarisatie zijn de types ZZS vastgesteld op vier gebieden: in het inkomende afval, in onze emissies (naar lucht en water), in de hulpstoffen en in de residu-stromen. Dit is gedaan voor de bio-energiecentrale (BEC), de thermische conversie-installatie (TCI), de Water Treatment-installatie (WT) en de afvalverbrandingsinstallaties (AVI) in Duiven en Rozenburg. Onderzocht zijn de types ZZS die vrij kunnen komen en de technieken waarmee we ZZS-emissies kunnen voorkomen en/of beperken.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste organische ZZS in de verbrandingsoven bij 1.000 – 1.400 graden worden afgebroken. Alleen stoffen die bij verbranding niet of gedeeltelijk worden afgebroken of die mogelijk ontstaan bij verbranding, worden afgevangen in de rookgasreiniging. Omdat de reiniging geen 100% rendement heeft, is er altijd sprake van een minimale emissie. Dit zijn onder andere (zware) metalen, dioxinen/furanen (PCDD/F) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) uit bijvoorbeeld bouwmaterialen. Gelukkig zijn de hoeveelheden daarvan zeer minimaal vergeleken bij de hoeveelheid in het afval vóór de verwerking. Vanuit ZZS is er een minimaliseringsplicht waaraan AVR continue werkt.

De conclusie

Uit de resultaten blijkt dat we het ZZS-beleid en alle voortvloeiende verplichtingen naleven en een steentje bijdragen aan het ontzorgen van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Maar wij vinden dat het altijd beter kan (en moet). Voor de resthoeveelheden ZZS gaan we daarom onderzoeken hoe we deze nog beter kunnen vermijden en reduceren. Over vijf jaar volgt een voortgangsrapport, waar we hopelijk nog positiever nieuws kunnen brengen!

Lees in ons Jaarbericht van 2020 hoe wij onze emissies minimaliseren!

Meer berichten:

Jaarbericht 2023: Veerkracht

Afgelopen jaar kreeg AVR te maken met veel uitdagingen, maar één ding werd vooral duidelijk: de veerkracht van ons bedrijf. In het jaarbericht van 2023 lees je hoe we de tegenslagen hebben aangepakt en welke successen we hebben geboekt. Daarnaast komen ook de bijzondere verhalen van collega’s en onze operationele resultaten aan bod. Kortom, het jaarbericht 2023 biedt een mooi overzicht van een memorabel jaar.

Afdeling productie AVR Duiven: ALTIJD AANWEZIG!

De afdeling Productie houdt de fabriek 24/7 draaiende. In Duiven bestaat deze afdeling uit vijf ploegen met ieder acht collega’s; een wachtchef die de leiding heeft, een hoofoperator die het overzicht houdt, en een aantal 1e en 2e operators die de machines beheren. Ze werken in volcontinue diensten, de collega’s wisselen elkaar af om ervoor te zorgen dat het afvalverwerkingsproces non-stop doorgaat. Wachtchef Henry Slot van ploeg A vertelt wat er zich allemaal afspeelt in Duiven.

Uitbreiding industrieel stoomnetwerk Rotterdam bespaart 50 miljoen m3 aardgas

In het Botlekgebied in Rotterdam bundelen industriële spelers hun krachten om het aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Dat doen zij door stoom die vrijkomt als restwarmte bij industriële processen te hergebruiken. Alle betrokken partijen hebben de contracten voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk ondertekend. Met deze vergaande samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. Terwijl de inkt van de handtekeningen droogt, zijn de voorbereidingen al gestart.

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.