Trots op het Better Biomass-certificaat

Over biomassa is veel discussie, is het wel een duurzame energiebron? Met het NTA 8080/Better Biomass-certificaat kunnen bedrijven aantonen dat de biomassa die zij gebruiken in hun processen op een duurzame wijze is verkregen en verwerkt door de gehele handelsketen. 

Terug

Biomassa is een verzamelnaam voor biologisch of organisch materiaal dat als grondstof of energiebron gebruikt wordt. Denk aan snoeiafval of mest. Bij het stoken van biomassa komt minder fossiele CO2 vrij dan conventionele brandstoffen zoals aardgas. En omdat biomassa in principe hernieuwbaar is en niet extra bijdraagt aan het broeikaseffect, wordt het gezien als een duurzame energiebron. Maar dan is het wél belangrijk dat de gebruikte grondstoffen en het aanvoer- en verwerkingsproces duurzaam zijn.

Het Better Biomass-certificaat is een van de manieren om duurzaamheid van de keten te waarborgen. Als AVR vinden wij het belangrijk om openheid te creëren over deze biomassa wanneer mogelijk. Sinds 22 december 2022 zijn wij toegelaten tot het Better Biomass schema voor de BEC in Rozenburg en de TCI in Duiven en daar zijn wij trots op. Het gaat dan om de stromen NTA170 en -630 in Rozenburg en NTA410 en -442 in Duiven, certificaten QSC-22298201 en QSC-22388240. De komende jaren gaan wij met andere partijen samen in de keten zo veel mogelijk toewerken naar een systeem, waarbij biomassa herleidbaar is van energietoepassing tot duurzame bron.

Meer berichten:

Afdeling productie AVR Duiven: ALTIJD AANWEZIG!

De afdeling Productie houdt de fabriek 24/7 draaiende. In Duiven bestaat deze afdeling uit vijf ploegen met ieder acht collega’s; een wachtchef die de leiding heeft, een hoofoperator die het overzicht houdt, en een aantal 1e en 2e operators die de machines beheren. Ze werken in volcontinue diensten, de collega’s wisselen elkaar af om ervoor te zorgen dat het afvalverwerkingsproces non-stop doorgaat. Wachtchef Henry Slot van ploeg A vertelt wat er zich allemaal afspeelt in Duiven.

Uitbreiding industrieel stoomnetwerk Rotterdam bespaart 50 miljoen m3 aardgas

In het Botlekgebied in Rotterdam bundelen industriële spelers hun krachten om het aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 en stikstof te verminderen. Dat doen zij door stoom die vrijkomt als restwarmte bij industriële processen te hergebruiken. Alle betrokken partijen hebben de contracten voor de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk ondertekend. Met deze vergaande samenwerking slaan bedrijven, netwerkbedrijf, gemeente en provincie de handen ineen om de industrie in het Rotterdamse Botlekgebied verder te verduurzamen. Terwijl de inkt van de handtekeningen droogt, zijn de voorbereidingen al gestart.

Scandinavische schouders eronder!

Bij AVR zijn we dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen van onze Scandinavische partners tijdens de uitdagende periode na de brand in onze installatie. Momenteel hebben we onze nascheidingsinstallatie in Rotterdam weer gedeeltelijk operationeel en het afval dat daaruit voortkomt, wordt deels naar Scandinavische landen getransporteerd voor verdere verwerking. We hebben onlangs ons eerste transport naar deze regio voltooid, wat een belangrijke stap is in ons herstelproces.