Afvalenergiebedrijf pakt CO2-uitstoot aan met start bouw grootschalige CO2-afvanginstallatie

Duiven, 29 mei 2018 – AVR start, als éérste afvalenergiebedrijf in Nederland, met de bouw van een grootschalige CO2-afvanginstallatie en pakt hiermee haar uitstoot van broeikasgassen radicaal aan. Dit maakte het afvalenergiebedrijf vandaag bekend. De CO2 die vrijkomt bij AVR na verbranding van restafval dient als belangrijke grondstof voor de groei van gewassen als alternatief voor CO2 uit aardgas. Over een jaar moet deze installatie op de locatie van AVR in Duiven operationeel zijn. Het afvalenergiebedrijf draagt met deze stap direct bij aan de CO2-reductie van Nederland en haar klimaatdoelstellingen.

Terug

De bouw van de CO2-afvanginstallatie in 2019 betekent dat naar verwachting 60 kton CO2 afgevangen én gerecycled wordt. Dit is 15% van de totale CO2-uitstoot in Duiven. De CO2 die straks wordt afgevangen bij AVR, wordt door Air Liquide getransporteerd naar glastuinbouwgebieden in Nederland. Daar is CO2 nodig om groente, zacht fruit, bloemen en planten te laten groeien. Met name in de zomer hebben tuinders veel CO2 nodig om hun gewassen te laten groeien. Wanneer AVR ook een afnemer in de winter vindt, kan de CO2 worden afgevangen met een maximale capaciteit van 100 kton.

Michiel Timmerije, Director Energy & Residues bij AVR: “Deze eerste installatie is voor AVR na lang werken en ontwikkelen een testcase die afvanginstallaties in de toekomst nog efficiënter moeten maken en helpt restafval 100% te benutten. Zo doen we onderzoek naar de mogelijkheden van de bouw van een soortgelijke CO2-afvanginstallatie op onze locatie in Rozenburg (Haven Rotterdam). We streven naar het afvangen én toepassen van jaarlijks 800.000 ton CO2. Daarvoor kijken we niet alleen naar de glastuinbouw, maar ook naar duurzame toepassingen van CO2, bijvoorbeeld in bouwmaterialen zoals beton, basischemie voor plastics en biobrandstoffen. Daar kunnen we alle hulp vanuit zowel de overheid, politiek maar ook het bedrijfsleven en start ups goed bij gebruiken.”

Lars Strandberg, Vice President Air Liquide North West Europe: “We zijn verheugd om samen te werken met AVR om vloeibare CO2 terug te winnen, wat de energietransitie van de landbouwsectoren sector zal vergemakkelijken.” Dit project zal de vloeibare CO2-voorziening en -beschikbaarheid voor deze groeiende markt versterken. Air Liquide draagt ​​door concrete oplossingen bij aan duurzaamheid.”

Berno Schouten, Lingezegen Energy: “Op dit moment verbruiken wij 20 tot 25 miljoen m3 gas waarmee wij warmte, elektriciteit en CO2 produceren voor meerdere glastuinbouwbedrijven. Voortdurend zijn wij opzoek naar alternatieve duurzame energiebronnen om kassen te verwarmen. De omschakeling naar duurzame energiebronnen gaat hand in hand met een duurzame en betrouwbare CO2 bron. Dit initiatief van AVR ondersteunen wij van harte en maakt voor ons de weg vrij om verdere stappen te nemen in het uit faseren van fossiele brandstoffen.”

Download hier het hele persbericht.

Meer berichten:

Van gedachten wisselen met…

Deze keer vroegen we Patrick Snik en Dominic Dullemond van AVR Duiven of het LASTIG of LEUK is om te innoveren en om te gaan met nieuwe technologieën? Hieronder hun inzichten en verrassende antwoorden…

Rozenburg ontmoet Duiven

Hoewel de fabriek in Rozenburg nu niet draait, blijven we investeren in leren en ontwikkelen. Een aantal operators ging naar Duiven om ervaring op te doen met het stookproces en zich voor te bereiden op de herstart in Rozenburg.

Een dag meelopen met… Arnold op den Brouw!

In ‘De dag van…’ nemen we een kijkje achter de schermen van een AVR-medewerker en welke werkzaamheden er zo voorbijkomen. Maak kennis met Arnold op de Brouw die verantwoordelijk is voor de facilitaire voorzieningen, vooral rondom project Phoenix.

Van Chemisch Analist naar Procestechnoloog

Bij AVR zijn er volop mogelijkheden om je carrière te ontwikkelen. Carl Harkema is hier een mooi voorbeeld van. Na 3,5 jaar als analist op het lab is hij sinds januari dit jaar procestechnoloog bij de afdeling Plant Performance.