Afvalenergiebedrijf pakt CO2-uitstoot aan met start bouw grootschalige CO2-afvanginstallatie

Duiven, 29 mei 2018 – AVR start, als éérste afvalenergiebedrijf in Nederland, met de bouw van een grootschalige CO2-afvanginstallatie en pakt hiermee haar uitstoot van broeikasgassen radicaal aan. Dit maakte het afvalenergiebedrijf vandaag bekend. De CO2 die vrijkomt bij AVR na verbranding van restafval dient als belangrijke grondstof voor de groei van gewassen als alternatief voor CO2 uit aardgas. Over een jaar moet deze installatie op de locatie van AVR in Duiven operationeel zijn. Het afvalenergiebedrijf draagt met deze stap direct bij aan de CO2-reductie van Nederland en haar klimaatdoelstellingen.

Terug

De bouw van de CO2-afvanginstallatie in 2019 betekent dat naar verwachting 60 kton CO2 afgevangen én gerecycled wordt. Dit is 15% van de totale CO2-uitstoot in Duiven. De CO2 die straks wordt afgevangen bij AVR, wordt door Air Liquide getransporteerd naar glastuinbouwgebieden in Nederland. Daar is CO2 nodig om groente, zacht fruit, bloemen en planten te laten groeien. Met name in de zomer hebben tuinders veel CO2 nodig om hun gewassen te laten groeien. Wanneer AVR ook een afnemer in de winter vindt, kan de CO2 worden afgevangen met een maximale capaciteit van 100 kton.

Michiel Timmerije, Director Energy & Residues bij AVR: “Deze eerste installatie is voor AVR na lang werken en ontwikkelen een testcase die afvanginstallaties in de toekomst nog efficiënter moeten maken en helpt restafval 100% te benutten. Zo doen we onderzoek naar de mogelijkheden van de bouw van een soortgelijke CO2-afvanginstallatie op onze locatie in Rozenburg (Haven Rotterdam). We streven naar het afvangen én toepassen van jaarlijks 800.000 ton CO2. Daarvoor kijken we niet alleen naar de glastuinbouw, maar ook naar duurzame toepassingen van CO2, bijvoorbeeld in bouwmaterialen zoals beton, basischemie voor plastics en biobrandstoffen. Daar kunnen we alle hulp vanuit zowel de overheid, politiek maar ook het bedrijfsleven en start ups goed bij gebruiken.”

Lars Strandberg, Vice President Air Liquide North West Europe: “We zijn verheugd om samen te werken met AVR om vloeibare CO2 terug te winnen, wat de energietransitie van de landbouwsectoren sector zal vergemakkelijken.” Dit project zal de vloeibare CO2-voorziening en -beschikbaarheid voor deze groeiende markt versterken. Air Liquide draagt ​​door concrete oplossingen bij aan duurzaamheid.”

Berno Schouten, Lingezegen Energy: “Op dit moment verbruiken wij 20 tot 25 miljoen m3 gas waarmee wij warmte, elektriciteit en CO2 produceren voor meerdere glastuinbouwbedrijven. Voortdurend zijn wij opzoek naar alternatieve duurzame energiebronnen om kassen te verwarmen. De omschakeling naar duurzame energiebronnen gaat hand in hand met een duurzame en betrouwbare CO2 bron. Dit initiatief van AVR ondersteunen wij van harte en maakt voor ons de weg vrij om verdere stappen te nemen in het uit faseren van fossiele brandstoffen.”

Download hier het hele persbericht.

Meer berichten:

Een dag in het leven van Akim Hu-a-ng

In mijn functie beschrijf en analyseer ik de risico’s rondom procesinstallaties. Mijn taken zijn het identificeren, classificeren, documenteren en rapporteren van de risico’s. Vervolgens draag ik verbeteringen aan en zorg ik ervoor dat deze worden opgevolgd. Ook ben ik betrokken bij het uitvoeren van periodieke veiligheidsstudies, waarbij we de gevaren en risico’s van een installatie of fabriek in kaart brengen.

Trots op ons werk, trots op onze afvalhelden!

De Week van de Afvalhelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Van 7 tot en met 13 maart 2022 worden de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in inzameling, groenbeheer, reiniging en verwerking in het zonnetje gezet.

De onmisbare schakel binnen AVR Duiven

AVR staat nooit stil. Met twee locaties en ruim vijfhonderd medewerkers zorgen we ervoor dat onze verbrandings ovens 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien. De afdeling Facilitaire Dienst is hierbij een onmisbare schakel in het proces. De afdeling draait om het zo goed mogelijk organiseren en uitvoeren van diensten die ondersteunend zijn aan de kern-taken van onze organisatie. Sinds 1 april 2022 vormen Henk, Arno, Herbert, Willem, Ben en Jappie de Facilitaire Dienst in Duiven.

Een dag in het leven van Ed van Gelder

We lopen een dagje mee met een AVR-medewerker Ed van Gelder en welke werkzaamheden er zoal voorbij komen. Wat gebeurt er tussen 5.15 uur als zijn wekker afgaat en 17.45 uur als hij het AVR-terrein in Rozenburg verlaat? Je leest het hieronder!

Bijzondere samenwerking AVR, Petje af en WasteCraft

Op donderdag 27 oktober starten wij een bijzondere samenwerking. AVR, Petje af en WasteCraft slaan de handen ineen om van waardevolle grondstoffen uit het nagescheiden afval van veel gemeenten, origineel design te maken. Door bij dit project stichting Petje af te betrekken helpen we kinderen bewust te maken van de problematiek en de kansen in de circulaire economie. Waar anders kunnen wij deze samenwerking beter laten starten dan op de Dutch Design Week in Eindhoven?