Jaarbericht 2021: Duurzame verbinding

AVR streeft ernaar om een impactvolle bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving door reststromen een nuttige bestemming te geven in de vorm van grondstoffen en energie. Die bijdrage is ieder jaar weer zichtbaar in de vorm van verhalen, operationele resultaten en cijfers. Met trots delen we ons jaarbericht 2021: Duurzame verbinding.

Terug

Het jaar 2021 was een jaar met uitdagingen en successen. Na de krimp door corona merkten we dat het economisch herstel snel op gang kwam. De goede financiële resultaten – ondersteund door een robuuste afval doorzet, een grote stabiliteit in de levering van energie en de uitgevoerde investeringen – zijn hier het gevolg van.

Hoogtepunten van 2021

We delen een aantal mijlpalen uit 2021. In het jaarbericht lees je alle hoogtepunten terug.

Aanbestedingen Hellevoetsluis en de Achterhoek

AVR wist de aanbestedingen voor verwerking van huishoudelijk restafval van de gemeente Hellevoetsluis en een groot aantal gemeenten in de Achterhoek te winnen. Deze overeenkomsten dragen de komende jaren bij aan de langetermijnstrategie.

Investering Turbine F

Op de locatie Rozenburg is in 2021 de nieuwe Turbine F opgeleverd. Deze tegendruk-stoomturbine levert elektriciteit, processtoom en stadswarmte. Als de turbine op maximaal vermogen draait, kan AVR hiermee processtoom leveren aan bedrijven in de directe omgeving en daarnaast 60.000 huishoudens van elektriciteit voorzien en tegelijkertijd aan 100.000 huishoudens warmte leveren.

Overname AEB

Begin december heeft AVR een overeenkomst getekend voor de overname van het Amsterdamse afvalenergiebedrijf AEB. De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de medededingingsautoriteit ACM (Autoriteit Consument & Markt), hetgeen later dit jaar wordt verwacht.

Operationele uitdagingen

We moeten harder en slimmer werken om dezelfde hoeveelheid afval te verwerken. De kwaliteit van het afval staat nog steeds onder druk als gevolg van de fluctuerende samenstelling daarvan. Mede daardoor ontstond verslakking. Dit hebben we terug weten te dringen en we hebben onze emissies goed onder controle gehouden. Vanaf 1 januari 2020 heft de Nederlandse overheid belasting op geïmporteerd restafval. AVR heeft samen met private bedrijven de krachten gebundeld in de Afvalvergroeners om onze rol in de circulaire economie onder de aandacht te brengen. We hopen dat de regelgeving rond de importheffing wordt herzien. Een andere situatie die aandacht vraagt is de verbinding tussen de werkvloer en het management. Hier is veel winst te behalen en in verschillende initiatieven gaan we proberen hier de komende tijd een verbeterslag te maken.

Vooruitblik

We bouwen voort op onze strategie die zich jaar op jaar heeft bewezen. De combinatie van onze bestaande activiteiten en die van AEB zal ons voortdurende streven naar duurzaamheid, een circulaire economie en klantgerichtheid de komende jaren een verdere impuls geven.

Geïntegreerde verslaggeving met KPI’s

Dit was een kleine greep uit het AVR jaarbericht 2021: Duurzame verbinding. Lees het complete jaarbericht eens rustig door. Het geeft een goed beeld van onze resultaten aan de hand van de materiële thema’s:

  • Veilige werkomgeving
  • CO2-emissie
  • Innovatie
  • Betrouwbaarheid
  • Recycling
  • Duurzame Energie
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Overige emissies
  • Financiële Stabiliteit

Meer berichten:

Update Brand AVR Rozenburg

AVR is samen met schade-experts de schade aan het opmaken van de grote brand die eind september woedde op de locatie van AVR in Rozenburg. AVR trekt samen met haar aandeelhouder op en is met man en macht aan het werk om de installaties voor zover mogelijk weer in gebruik te kunnen nemen. Helaas is het duidelijk dat het maanden gaat duren voor de installatie in gebruik genomen kan worden waar brandbaar afval van huishoudens en bedrijven wordt verwerkt. Voor deze installatie verwachten we een herstart in oktober 2024. Dit heeft een grote impact op klanten, leveranciers en medewerkers. AVR waardeert de steun die het van alle kanten ontvangt en werkt met volle overtuiging aan het herstel van de installaties in Rozenburg.

AVR, Stichting Petje Af en WasteCraft op weg naar Dutch Design Week 2023

Van een Perfect Days-donatie aan Stichting Petje Af en een samenwerking met WasteCraft op het gebied van onze NSI rolden we in een nieuw avontuur. Donderdag 27 oktober vorig jaar begonnen AVR, WasteCraft en de kinderen van stichting Petje Af samen aan een bijzondere reis om van afval een gaaf designproduct te maken dat in oktober gepresenteerd wordt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Tijd voor een update!

Veiligheidsprijs voor Carlos Pinto e Neto

Ieder kwartaal delen we een Veiligheidsprijs uit aan een AVR-medewerker. SHEQ kiest welk bijzonder initiatief een positieve invloed heeft op onze veiligheid. De winnaar zetten we in het zonnetje en ontvangt een ‘veiligheidsprijs-wannahave’.