Jaarbericht 2021: Duurzame verbinding

AVR streeft ernaar om een impactvolle bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving door reststromen een nuttige bestemming te geven in de vorm van grondstoffen en energie. Die bijdrage is ieder jaar weer zichtbaar in de vorm van verhalen, operationele resultaten en cijfers. Met trots delen we ons jaarbericht 2021: Duurzame verbinding.

Terug

8 april, 2022

Het jaar 2021 was een jaar met uitdagingen en successen. Na de krimp door corona merkten we dat het economisch herstel snel op gang kwam. De goede financiële resultaten – ondersteund door een robuuste afval doorzet, een grote stabiliteit in de levering van energie en de uitgevoerde investeringen – zijn hier het gevolg van.

Hoogtepunten van 2021

We delen een aantal mijlpalen uit 2021. In het jaarbericht lees je alle hoogtepunten terug.

Aanbestedingen Hellevoetsluis en de Achterhoek

AVR wist de aanbestedingen voor verwerking van huishoudelijk restafval van de gemeente Hellevoetsluis en een groot aantal gemeenten in de Achterhoek te winnen. Deze overeenkomsten dragen de komende jaren bij aan de langetermijnstrategie.

Investering Turbine F

Op de locatie Rozenburg is in 2021 de nieuwe Turbine F opgeleverd. Deze tegendruk-stoomturbine levert elektriciteit, processtoom en stadswarmte. Als de turbine op maximaal vermogen draait, kan AVR hiermee processtoom leveren aan bedrijven in de directe omgeving en daarnaast 60.000 huishoudens van elektriciteit voorzien en tegelijkertijd aan 100.000 huishoudens warmte leveren.

Overname AEB

Begin december heeft AVR een overeenkomst getekend voor de overname van het Amsterdamse afvalenergiebedrijf AEB. De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de medededingingsautoriteit ACM (Autoriteit Consument & Markt), hetgeen later dit jaar wordt verwacht.

Operationele uitdagingen

We moeten harder en slimmer werken om dezelfde hoeveelheid afval te verwerken. De kwaliteit van het afval staat nog steeds onder druk als gevolg van de fluctuerende samenstelling daarvan. Mede daardoor ontstond verslakking. Dit hebben we terug weten te dringen en we hebben onze emissies goed onder controle gehouden. Vanaf 1 januari 2020 heft de Nederlandse overheid belasting op geïmporteerd restafval. AVR heeft samen met private bedrijven de krachten gebundeld in de Afvalvergroeners om onze rol in de circulaire economie onder de aandacht te brengen. We hopen dat de regelgeving rond de importheffing wordt herzien. Een andere situatie die aandacht vraagt is de verbinding tussen de werkvloer en het management. Hier is veel winst te behalen en in verschillende initiatieven gaan we proberen hier de komende tijd een verbeterslag te maken.

Vooruitblik

We bouwen voort op onze strategie die zich jaar op jaar heeft bewezen. De combinatie van onze bestaande activiteiten en die van AEB zal ons voortdurende streven naar duurzaamheid, een circulaire economie en klantgerichtheid de komende jaren een verdere impuls geven.

Geïntegreerde verslaggeving met KPI’s

Dit was een kleine greep uit het AVR jaarbericht 2021: Duurzame verbinding. Lees het complete jaarbericht eens rustig door. Het geeft een goed beeld van onze resultaten aan de hand van de materiële thema’s:

  • Veilige werkomgeving
  • CO2-emissie
  • Innovatie
  • Betrouwbaarheid
  • Recycling
  • Duurzame Energie
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Overige emissies
  • Financiële Stabiliteit

Meer berichten

AVR staat op de Techniekdagen

Kinderen kunnen spelenderwijs kennismaken met techniek! Aankomende zaterdag 21 mei staan we op de Techniekdag in Arnhem. Kom ook een kijkje nemen: Techniekdag Arnhem, Tech Plaza, Tivolilaan 40 Arnhem van 10.00 -16.00 uur.

AVR behaalt ISO 50001 certificaat!

AVR heeft het certificaat ISO 50001 ontvangen. Dit is een mooie toevoeging aan onze andere ISO-normen (ISO 14001 voor milieu, ISO 9001 voor kwaliteit en ISO 45001 voor veiligheid). Maar belangrijker dan het certificaat zelf is dat het toepassen van ISO 50001 ons helpt bij het bereiken van twee strategische doelen: ten eerste onze operationele excellentie verbeteren en ten tweede onze energie- en grondstoffenefficiëntie maximaliseren.

Dinsdag 21 juni Open Avond AVR Duiven!

Boren, slijpen, frezen, lassen, draaien. Het klinkt je wellicht bekend in de oren. Ben je nieuwsgierig hoe het op de mechanische technische dienst van AVR eraan toe gaat? Kom dan dinsdag 21 juni naar de open avond op onze locatie in Duiven.

Afvalfonds Verpakkingen: Op naar meer en vooral beter recyclen!

Het systeem van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor verpakkingen heeft ons ver gebracht in Nederland. 82% van alle verpakkingen in Nederland wordt inmiddels gerecycled. In de laatste Europese cijfers staat Nederland hiermee na België aan kop in Europa, maar Stichting Afvalfonds Verpakkingen ziet ook dat er nog verbeterstappen nodig zijn in de hele keten van verpakking tot en met recycling, met name voor plastic verpakkingen.