Studenten aan de slag met ONF reststroom uit grijze afvalzak

Ondanks dat jij en ik ons best doen om ons afval te scheiden bevat restafval nog veel waardevolle grondstoffen die we goed kunnen recyclen. Daarom doet AVR continu onderzoek naar nieuwe en nog betere manieren om restafval weer 100% waardevol te maken. De beste oplossing voor de verwerking van restafval, dat is waar we continu naar op zoek zijn. In dat kader klonk maandag 14 mei het startschot voor de Bluecity Circular Challenge waarin studenten aan de slag gaan met reststromen van verschillende bedrijven: in 6 weken maken zij een business case die uiteindelijk zal worden gepresenteerd aan deelnemende bedrijven, ook AVR doet mee.

Terug

Een deel van het restafval dat we bij AVR verwerken bestaat uit vervuilde organische natte fractie: oftewel GFT/E-afval uit de grijze zak. Dit is een zeer gevarieerde reststroom, bestaande uit bijvoorbeeld overblijfselen van een pastamaaltijd, aardappel- en appelschillen, koffieprut, theezakjes en resten kaas. Eenmaal in de grijze restafvalzak is het vermengd met andere afval, zoals tissues en plastics. Dit materiaal wordt organisch natte fractie, ONF, genoemd. Op dit moment wordt deze reststroom niet gescheiden van het andere afval al zien we daar wel mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld als extra stap in onze nieuwe scheidingsinstallatie voor het huishoudelijk restafval. In dat geval kan er in potentie jaarlijks zo’n 130.000 ton ONF beschikbaar komen, met de voorwaarde dat er een product van gemaakt kan worden.

22 juni zal de uitkomst worden gepresenteerd tijdens de Circular Challenge Night.

Meer berichten:

Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

AVR schuift als expert aan bij IenW!

Adrie Huissoon, Adviseur duurzaamheid en huisvesting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), wilde meer zicht op de afvalstromen van Rijnstraat 8. Want wat gebeurt er eigenlijk met de koffiebekers, het plastic en het gft-afval van het pand waarin IenW gevestigd is? Om die afvalstromen goed in kaart te krijgen, nodigde IenW diverse experts uit voor het programma: Afvalscheiding: tussen droom en daad”. Jasper de Jong, commercieel directeur AVR was één van de experts die zijn visie mocht geven.

Minder verslakking door inzet infraroodcamera’s

Zoals je in het artikel over het overschot aan gerecycled plastic kunt lezen, zit er momenteel veel meer plastic in bedrijfsrestafval. De hogere calorische waarde van plastic heeft gevolgen voor de temperatuur binnen onze installatie. De ovens zijn heel precies afgesteld op afval dat gelijkmatig brandt. Heb je ineens een batch met veel plastic, dan wordt de oven veel te heet. Oftewel: de thermische waarde verschilt dan te veel per keer. Daardoor is het verslakkingsprobleem in onze ovens toegenomen. Maar bij AVR blijven we nooit hangen in het signaleren van een probleem, we zoeken altijd gelijk naar oplossingen!

AVR energie-hofleverancier van buurbedrijf 4PET

Sinds 2017 mogen wij recyclingbedrijf 4PET in Duiven voorzien van door ons opgewekte elektriciteit. Daar komt binnenkort warmte bij in de vorm van stoom. Daarvoor moeten eerst nog wat werkzaamheden worden verricht, maar vanaf 2021 gaan we stoom afblazen bij de buren zodat zij er warmpjes bijzitten. Fijn dat de samenwerking zo verder kan worden uitgebreid!