Mega-installatie levert tonnen CO2 uit restafval aan glastuinbouw

DUIVEN – Grote witte rookpluimen in Duiven. AVR haalt daar sinds kort koolstofdioxide uit en levert dat aan de glastuinbouw. AVR is het eerste afvalenergiebedrijf in Europa dat in staat is om CO2 op zo’n grote schaal af te vangen.

Terug

AVR in Duiven heeft de afgelopen maand 7.500 ton minder CO2, een broeikasgas, uitgestoten dan normaal. Dat komt door de nieuwe CO2-afvanginstallatie. Nu kan AVR de broeikasgas opvangen voordat het via de schoorsteen vrij komt.

‘We zijn hier uniek in’, zegt AVR-directeur energie en reststoffen Michiel Timmerije. ‘Het is de eerste installatie die op zo’n grote schaal CO2 afvangt.’

Rookgassen naar installatie geleid

Manager Robert Hageman legt uit hoe de installatie precies werk. ,,De rookgassen van de verbranding worden via een leiding naar de installatie geleid. Door middel van een vloeistof wordt de CO2 uit de rook gehaald. Dat mengsel maken we warm en dan komt er zuiver CO2 vrij. Vervolgens wordt het afgekoeld en samengeperst tot een vloeistof. En dat wordt opgeslagen in een van de vier vaten.’’

Air Liquide vervoert de CO2 naar de kassen van de glastuinbouw. De afgevangen CO2 is namelijk erg interessant voor die sector. Tuinders gebruiken veel CO2 om hun gewassen zoals tomaten, fruit en bloemen sneller te laten groeien. Ze produceren deze broeikasgas door aardgas te verbranden. Dat hoeft dus niet meer.

Anderhalf miljoen huishoudens

De locatie in Duiven verwerkt het restafval van ongeveer anderhalf miljoen huishoudens. Daarbij komt 400.000 ton CO2 vrij. AVR kan daar nu 60.000 ton van hergebruiken.

‘Ons doel is om uiteindelijk CO2-neutraal te worden. In de toekomst hopen we alle CO2 die we uitstoten te kunnen afvangen en leveren aan geïnteresseerden’, vertelt de directeur. ‘Maar dan moet er eerst meer vraag naar zijn.’

Robert Hageman: ‘De rookgassen van de verbran­ding worden via een leiding naar de installa­tie geleid. Door middel van een vloeistof wordt de CO2 uit de rook gehaald.’

Kennis delen

‘Afvalverbranders over heel Europa kijken nu naar ons’’, voegt Timmerije toe. ,,We merken dat er veel belang is vanuit Zweden, Zwitserland, Denemarken en Duitsland. Ze zijn al op bezoek geweest en volgen onze nieuwe installatie op de voet. En wij zijn meer dan bereid onze kennis te delen.’

De bouw van de CO2-afvanginstallatie heeft ruim een jaar geduurd en twintig miljoen euro gekost. AVR is momenteel aan het kijken of dat ook op de locatie in Rotterdam mogelijk is.

Meer berichten:

AVR en CO2-afvang: de stand van zaken

Overal lees je over CO2 en klimaatverandering. De energiesector, landbouw en mobiliteitssector liggen onder vuur, omdat ze veel CO2 uitstoten. Ook bij de verbranding van afval komt dit broeikasgas vrij. Dat kan AVR niet voorkomen, maar we kijken wél naar het verminderen van onze CO2-uitstoot door het af te vangen voor hergebruik of opslag. De CO2-afvanginstallatie in Duiven is een eerste stap, maar ons streven is een klimaatneutrale verwerking van afval. Senior Projectmanager Strategische Projecten Hans Wassenaar vertelt over de laatste CO2-ontwikkelingen bij AVR.

Nieuwe doorbraak plasticrecycling in de Botlek

Vrijdag 22 april heeft wethouder duurzaamheid Arno Bonte van Gemeente Rotterdam de nieuwe innovatieve demo-recyclinginstallatie van OBBOTEC bij Plant One in de Rotterdamse Botlek geopend. De nieuwe installatie is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en EU-REACT subsidie, evenals de betrokkenheid van diverse partners.

Door AVR afgevangen CO2 geen afval meer

Op 7 augustus 2018 heeft AVR het verzoek bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ingediend om te beoordelen of de uit de rookgassen afgevangen CO2 bij de AVR-locatie Duiven de status einde-afval kon krijgen. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 17 februari 2022 formeel beslist dat onze CO2 geen afval meer is!

Hoe afval-energie-centrales CO2-uitstoot besparen

Nederlandse afvalenergiecentrales besparen CO2-uitstoot doordat zij voorkomen dat afval gestort wordt en ervoor zorgen dat er hernieuwbare energie en secundaire grondstoffen worden teruggewonnen. Het terugwinnen van grondstoffen uit afval is een pijler onder de transitie naar een circulaire economie. Meer hierover vindt u in de Afval Energie Barometer Q1.