AVR gaat restafval Rotterdammers scheiden

Rozenburg, vrijdag 9 maart 2018 – AVR heeft beslist om najaar 2018 ook het Rotterdamse restafval te gaan scheiden op de nieuw te bouwen scheidingsinstallatie. Het afvalenergiebedrijf, gevestigd in de Rotterdamse haven, zal Rotterdams plastics en drankenkartons gaan scheiden van het restafval. Stromen die nu nog in de verbrandingsoven belanden maar die AVR op innovatieve wijze uit de Rotterdamse restafvalzak haalt en aanbiedt voor recycling.

Terug

Vorig jaar kondigde AVR al aan te starten met de bouw van een gloednieuwe scheidingsinstallatie die grondstoffen uit restafval haalt voor gemeenten Den Haag, Leiden en Utrecht. Ongeveer 2 procent van het Rotterdamse restafval wordt vanaf dit jaar gescheiden. Medio 2019 volgt ook het overige restafval wanneer de bouw van de tweede lijn bij AVR is voltooid. De teruggewonnen plastics en drankenkartons dienen als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe consumentengoederen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed.

Jasper de Jong, commercieel directeur van AVR: ‘we zien dat onze gemeentelijke klanten, zo ook de gemeente Rotterdam, recycling hoog op de agenda hebben staan en daarin tegelijkertijd ook een uitdaging hebben. We verbranden restafval waar nu soms nog wel 10 -15 procent waardevolle plastics en drankkartons inzitten die je prima kunt recyclen. Met deze innovatie, het nascheiden van plastics en drankkartonnen, helpen we Rotterdam een mechanisch handje om hun recycledoelstellingen te realiseren. Dat de bouw van deze installatie ook nog eens extra werkgelegenheid met zich meebrengt, zien we als win-win. We zijn op dit moment aan het werven voor 32 extra werknemers.’

David Berg, directeur Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam: ‘We zijn ontzettend blij met dit initiatief. Hiermee wordt één van de ambities die de gemeente heeft op het gebied van circulaire economie gerealiseerd: een beter gebruik van onze grondstoffen. Het Rijk wil dat in 2020 in Nederland 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden wordt ingezameld. In Rotterdam is dat nu nog maar 29 procent. In Rotterdam woont 75 procent van de bewoners in appartementen. In die woningen is voor afval scheiden vaak niet veel ruimte. De komende jaren komt er in Rotterdam nog meer hoogbouw bij. Vooral in de binnenstad is nascheiding van plasticverpakkingen en drinkpakken daarom een goede aanvulling op de bestaande maatregelen.’

AVR zal ook de bouw van de tweede scheidingslijn realiseren door een partnership met het Afvalfonds Verpakkingen.

Download hier het gehele persbericht.

Meer berichten:

Grote brand bij AVR

Vandaag heeft een zeer grote brand gewoed op het terrein van AVR in Rozenburg. Inmiddels is het sein brand meester gegeven.

Dutch Design Week komt eraan!

21 Oktober komt snel dichterbij, en daarmee ook de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) in Eindhoven. Het project waarin AVR samen met WasteCraft en Petje Af is gestapt, begint dus aan de eindfase. Tijd voor een update.

Over het automatiseren van het bunkerproces

Werkzaamheden die eerst handmatig werden uitgevoerd, worden steeds vaker overgenomen door machines of computers. Door onze processen te automatiseren, wordt het werk een stuk makkelijker – en maken we van AVR een toekomstbestendig bedrijf. Het project bunkerkranen in Rozenburg is daar een mooi voorbeeld van. Teamleider Reliability Engineering Teun Kalle en kraanmachinist Ben Manintveld zijn nauw betrokken bij het project, en leggen uit waarom zij denken dat het automatiseren van het bunkerproces voor zowel AVR als de medewerkers een hele verbetering is.

Creatief op canvas

Wie is niet grootgebracht met tekenen, schilderen en knutselen? Waar het voor de een slechts een vak op school is, is het voor Yvonne veel meer dan dat. Wekelijks is zij te vinden bij expositiegroep Lokaal9 in Arnhem, waar zij tekent en schildert. “Hier laat ik mijn creativiteit de vrije loop.”

Jongeren zijn onze toekomst!

AVR werkt sinds jaar en dag samen met technische beroepsopleidingen. Deze wisselwerking houdt het onderwijs up-to-date, en biedt AVR de mogelijkheid om de opleiding van toekomstige werknemers mede vorm te geven. Belangrijk, vooral nu met het tekort aan goed geschoolde technische mensen.

Samen de afvalberg verkleinen!

Gemeenten nemen maatregelen om de hoeveelheid afval te verminderen en laten inwoners betalen voor elke vuilniszak die ze inleveren. Dit noemen ze diftar: gedifferentieerd tarief. Het idee is simpel: mensen bewuster laten omgaan met afval(scheiding)!

Een dag in het leven van Akim Hu-a-ng

In mijn functie beschrijf en analyseer ik de risico’s rondom procesinstallaties. Mijn taken zijn het identificeren, classificeren, documenteren en rapporteren van de risico’s. Vervolgens draag ik verbeteringen aan en zorg ik ervoor dat deze worden opgevolgd. Ook ben ik betrokken bij het uitvoeren van periodieke veiligheidsstudies, waarbij we de gevaren en risico’s van een installatie of fabriek in kaart brengen.

Trots op ons werk, trots op onze afvalhelden!

De Week van de Afvalhelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Van 7 tot en met 13 maart 2022 worden de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in inzameling, groenbeheer, reiniging en verwerking in het zonnetje gezet.

De onmisbare schakel binnen AVR Duiven

AVR staat nooit stil. Met twee locaties en ruim vijfhonderd medewerkers zorgen we ervoor dat onze verbrandings ovens 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien. De afdeling Facilitaire Dienst is hierbij een onmisbare schakel in het proces. De afdeling draait om het zo goed mogelijk organiseren en uitvoeren van diensten die ondersteunend zijn aan de kern-taken van onze organisatie. Sinds 1 april 2022 vormen Henk, Arno, Herbert, Willem, Ben en Jappie de Facilitaire Dienst in Duiven.

Een dag in het leven van Ed van Gelder

We lopen een dagje mee met een AVR-medewerker Ed van Gelder en welke werkzaamheden er zoal voorbij komen. Wat gebeurt er tussen 5.15 uur als zijn wekker afgaat en 17.45 uur als hij het AVR-terrein in Rozenburg verlaat? Je leest het hieronder!